Стала відома причина руйнування будинку в Бєлгороді — розслідувачі CIT

У будинок в Бєлгороді влучив російський снаряд / Фото: Associated Press

В будинок, ймовірно, поцілив російський боєприпас.

Версія Міністерства оборони РФ про те, що під'їзд багатоповерхівки в Бєлгороді 12 травня зруйнував фрагмент збитої української ракети “Точка-У”, є малоймовірною, вважає розслідувальна група Conflict Intelligence Team.

В будинок, ймовірно, поцілив російський боєприпас, заявив засновник CIT Руслан Левієв на YouTube-каналі журналіста Майкла Накі в понеділок, 13 травня.

Проаналізувавши фото- і відеоматеріали з Бєлгорода, розслідувачі дійшли висновку, що, з великою ймовірністю, влучання в будинок відбулося з північного сходу. За словами Левієва, на такий напрямок удару вказує, зокрема, те, що вікна в будівлі вибито з північно-східного боку, а з протилежного боку, зверненого в бік України, вікна залишилися цілими. “Версія про те, що ракета від української «Точки-У» могла так змінити свою траєкторію під дією ракети ППО, щоб вдарити з цього боку будинку, видається нам малоймовірною”, — наголосив засновник CIT.

“З урахуванням напрямку прильоту, однією з найочевидніших версій є влучання зенітної керованої ракети, наприклад, від комплексу С-300. Характерних слідів розльоту осколків може бути не видно через масштаби обвалу. Ми допускаємо, що бойової частини такої ракети може виявитися достатньо для обвалу під'їзду”, — сказав Левієв.

Іншою “досить очевидною версією”, за його словами, є позаштатне сходження авіаційної бомби ФАБ-250 або ФАБ-500 з універсального модуля корекції та планування (УМПК). “На користь цієї версії свідчить те, що незадовго до вибуху повідомлялося про запуск плануючих авіабомб по Харківській області”, — вказав засновник CIT.

“Встановити напевно, який боєприпас вдарив по будинку, поки що неможливо, проте, найімовірніше, це сталося через дії російської сторони”, — резюмував Левієв.

ТСН.ua раніше писав, що відомо про руйнування багатоповерхівки у Бєлгороді.

Читайте провідні новини дня:

  • Військовозобов'язані українці за кордоном: чи повертатиме Європа громадян призовного віку до України
  • Новий скандал: дружина екскомбрига ТРО розʼїжджала на кросоверах для ЗСУ, яких потребували воїни 
  • Курс валют в Україні: новий сюрприз долара, чого очікувати далі

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *