Стало відомо, коли Швеція зможе передати Україні винищувачі Gripen

Gripen. / Фото: Associated Press

Відомо, як Україна може застосовувати зброю, яку передає Швеція.

Швеція зможе передати українським Збройним силам винищувачі Gripen лише після того, як Україна отримає F-16.

Про це заявив керівник МЗС Швеції Тобіас Більстрем перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО у Празі, повідомляє «Укрінформ».

«Ми не постачатимемо наразі шведські Gripen, оскільки меседж від коаліції F-16 такий: інтеграція одночасно двох типів літаків буде складною. Тому, можливо, Gripen, буде надано після F-16, і коаліція виконає свою роботу», — наголосив міністр.

З його слів, шведський уряд запропонував Києву альтернативу: надати два літаки виявлення та спостереження. Більстрем каже, що це є «важливим доповненням для коаліції F-16, оскільки надає Україні можливості, яких їй бракує».

Дипломат також заявив, що Україна може застосовувати зброю, яку передає Швеція, «без жодних обмежень» з дотриманням норм міжнародного гуманітарного права. 

Нагадаємо, днями стало відомо, що Швеція зупинила план передавання Україні літаків Gripen. Причина у тому, що Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія вже готують передавання Україні винищувачів F-16.

Згодом уряд Швеції заявив, що Стокгольм надає Україні літаки ДРЛО ASC 890.  Точна кількість літаків не називається, однак з тексту випливає, що йдеться про кілька систем.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *