Telegram важливий військам РФ, але не на фронті – ЗМІ

фото: Ура.ру

Російські аналітики заявили, що чати в Telegram є в багатьох підрозділів російської армії, навіть координація боїв, імовірно, іноді відбувається всередині сервісу, але перебільшувати значення програми на фронті не варто.

Деталі: Повідомляється, що Телеграм активно використовується військовими РФ — особливо на тактичному рівні та в тилу.

Відомо, що більша частина підрозділів ЗС РФ (наприклад, взводів) має в Telegram чати, де обговорюються їхні господарські потреби. Набагато рідше месенджери використовуються штурмовими підрозділами — зокрема, через відсутність доступу до інтернету на лінії фронту. Для багатьох підрозділів (здебільшого «елітних» — розвідки, «спецпризначенців», операторів дронів) ця проблема вирішувалася закупівлею через волонтерів антен Starlink.

Штурмовики при цьому все одно використовують «цивільні» гаджети — головним чином, з офлайн-мапами.

Епізодично телеграм використовується і на вищих рівнях армійської ієрархії — наприклад, для створення імпровізованих «розвідувально-ударних контурів» (коли розвідка оперативно постачає засоби ураження — артилерію та авіацію — координатами цілей).

Дослівно: «Але частіше такі «контури» створюються шляхом штатних засобів — розвідувальних дронів бригад і полків, що працюють у зв’язці з артилерією, а також дронів самих артилерійських і ракетних підрозділів. За два з половиною роки війни координація дій усередині «контурів» у з’єднаннях російської армії істотно покращилася, що дає їй змогу вражати складні мобільні та замасковані цілі — наприклад, артилерійські та ракетні установки і системи протиповітряної оборони. Однак це напряму не пов’язано з впровадженням Telegram чи якихось інших месенджерів — радше, з організаційними покращеннями на основі досвіду невдач початкового періоду війни.

Телеграм, якщо і використовується для цих цілей, точно не є незамінним інструментом координації».

Більше деталей: У штабах підрозділів і з’єднань ЗС РФ використовується й інший софт.

Наприклад, системи управління бойовими діями та розвідки засновані на кросплатформенній системі трансляцій Discord або WhatsApp. З їхньою допомогою в штаб виводяться трансляції з дронів, що дає змогу офіцерам керувати по радіозв’язку безпосередньо штурмовими групами.

Однак, пишуть журналісти, Телеграм важливий для зовнішніх зв’язків воюючих підрозділів. На основі месенджера створено розгалужену систему взаємодії військових і «воєнкорів» — російських пропагандистів.

Перші надають другим ексклюзивний контент (зокрема відео бойових дій), «воєнкори» за його допомогою підвищують свою популярність на платформі, а вже цю популярність конвертують у збори пожертвувань на закупівлю різних видів техніки та спорядження для тих же підрозділів.

Тому, пише «Медуза», природно, що «воєнкори» — найгучніші прихильники збереження широкого доступу військових до месенджера: їм вигідно перебільшувати значення сервісу.

Дослівно: «Цілком імовірно, телеграм використовують для обміну інформацією вищі штаби і високопоставлені офіцери обох армій (так само як і цивільні чиновники).

Це серйозне порушення правил секретності. Відкриті платформи і «цивільні» гаджети не підходять для таких цілей — навіть якщо зручних альтернатив немає».

Більше деталей: Видання нагадало, що росіяни намагалися створити свій месенджер, однак відмовилися від цього. Ймовірно, через те, що через санкції вони не зможуть виробляти гаджети із західного заліза.

Нагадаємо: Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв заявив, що за допомогою соцмережі Telegram пропаганда Кремля «доносить свої матеріали до пересічного українця».

www.pravda.com.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *