Творці ChatGPT працюють над секретним ШІ-проектом «Полуниця»: що відомо

OpenAI прагне наблизити ШІ до людського рівня інтелекту / фото ua.depositphotos.com

Компанія OpenAI, яка випустила знаменитий ChatGPT, працює над новим секретним проєктом під кодовою назвою Strawberry («Полуниця»). Про це повідомляє Reuters із посиланням на джерела і внутрішні документи.

Мета розробки Strawberry – створити нейромережу, яка зможе не тільки генерувати відповіді на запити, а й матиме автономний доступ до інтернету для виконання власних досліджень. У теорії, це дасть змогу ШІ від OpenAI «міркувати» на більш високому рівні.

За словами опитаних Reuters експертів, міркування є ключем до досягнення ШІ людського рівня інтелекту. Хоча великі мовні моделі вже можуть узагальнювати та складати тексти набагато швидше за людину, вони часто не справляються з проблемами, які людина вирішує інтуїтивно, наприклад, розпізнавати логічні помилки й відсутність «здорового глузду».

Відео дня

Раніше цей проєкт називався Q. Як писав Reuters у листопаді 2023 року, успіхи в роботі над ним стали однією з причин звільнення глави OpenAI Сема Альтмана. Співробітники називали його «проривом» у сфері потужного ШІ, але висловлювали занепокоєння тим, що компанія не має належних заходів безпеки для контрольованого розвитку і комерціалізації подібних моделей штучного інтелекту.

Альтман заявляв, що «найважливіші сфери прогресу у сфері ШІ будуть пов’язані зі здатністю міркувати». Водночас серед науковців уже давно точаться дискусії щодо небезпеки, яку становлять високоінтелектуальні машини: наприклад, якщо вони вирішать, що знищення людства відповідає їхнім інтересам.

Нагадаємо, до кінця 2024 року OpenAI планує запустити ChatGPT-5, яка обіцяє революцію у сфері штучного інтелекту. Йдеться про концепцію штучного загального інтелекту (AGI). Це означає, що ШІ буде здатний вивчити будь-яке завдання, які людина зможе придумати. Це зробить її не відмінною від людини.

Водночас співзасновник OpenAI нещодавно запустив стартап для створення безпечного ШІ, назвавши це «найважливішою технічною проблемою нашого часу».

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *