Україні загрожує криза: все через розмову Трампа й Зеленського

Зустріч президентів Сполучених Штатів й України, яка пройде сьогодні в кулуарах сесії Генеральної Асамблеї ООН, обіцяє стати історичною ще до свого початку

Ця зустріч пройде якраз тоді, коли стало відомо про запуск процедури імпічменту щодо чинного президента Сполучених Штатів. І процедура ця пов’язана з його телефонним дзвінком президентові України. Побачити разом обох учасників гучного політичного скандалу, поставити їм запитання про зміст розмови, проаналізувати вирази їхніх облич, жести, міміку – рідкісна удача для журналістів і психологів. Зеленський воістину опинився в потрібний час у потрібному місці – хоча для України було би краще, щоб його там не було.

Процедуру імпічменту щодо президента США запускають учетверте в історії і жодного разу її не доводили до логічного завершення. Один лише Річард Ніксон пішов у відставку добровільно, ще до оголошення йому імпічменту. Всі інші президенти зберегли посаду. І Трамп радше за все збереже. Тим паче, що в Сенаті, який ухвалює остаточне рішення, більшість у республіканців, а не в демократів.

Однак тут важливим є не усунення президента – тим більше, що США готуються до чергових виборів глави держави. Тут є важливим інтенсивне розслідування ситуації з тиском Трампа на Зеленського – адже саме цим опікуватиметься Конгрес. Під час цього розслідування говоритимуть і про телефонну розмову Трампа й Зеленського, і про обставини, які пов’язані з виділенням військової допомоги Україні та блокуванням цього виділення, і, ясна річ, про обставини розслідування ситуації за участю сина колишнього віце-президента США Джозефа Байдена в роботі компанії “Бурісма”. Ми можемо дізнатися багато про що.

Зокрема, ми дізнаємося не тільки про те, що Трамп говорив Зеленському. Ми можемо дізнатися, що Зеленський відповів Трампові. Адже Білий дім буде змушений опублікувати стенограму бесіди – хоче цього українська сторона чи ні. Володимир Зеленський у розмові з кореспондентом CNN назвав свою розмову із Трампом “приватною та конфіденційною”, і це знову доводить, що новий український президент просто не розуміє, куди він потрапив. Ніяких приватних і конфіденційних розмов між президентами просто не буває. Всі ці розмови – питання національної безпеки країн. І якщо глава держави під час такої бесіди ставить ці питання під сумнів – цілком може початися скандал. Й аж ніяк не тільки в Сполучених Штатах. В Україні також.

Американська криза цілком може стати українською кризою. Її наслідки можуть датися взнаки й на американсько-українських відносинах, і на американській  підтримці України, і на стабільності влади Зеленського, і на стабільності самої Української держави. Через історію з розмовою Трампа й Зеленського наша країна – втім, як і Америка – потрапляє у справжнісінький “ідеальний шторм”.

(Еще нет голосов, оставьте первым)