В Африці в басейні знайшли золото на десятки мільярдів доларів: що про це відомо

Фото: iflscience.com

Басейн Вітватерсранд став об’єктом так званої “золотої лихоманки” у XIX столітті.

Басейн Вітватерсранд, який розташований в Африці, може зберігати безліч “невидимого золота”. Його вартість може сягати 24 мільярдів доларів. Вчені, ймовірно, знають, як отримати до нього доступ.

Про це пише видання IFLScience.

Як зазначається, басейн Вітватерсранд став об’єктом так званої “золотої лихоманки” у XIX столітті. Видобуток золота з нього став настільки прибутковим, що сприяв заснуванню міста Йоганнесбург. 

Що цікаво, за оцінками, близько 40% золота, яке було видобуто із землі, знайдено саме в цьому басейні. Під час видобутку золота залишилася купа відходів, які отримали назву “хвости”.

Один із вчених Зімбабве провів аналіз та підрахував, що в басейні може зберігатися до 460 тонн так званого “невидимого золота”. Водночас сам дорогоцінний метал не завжди зберігається у формі блискучих злитків. Інколи він “ховається” всередині інших мінералів. 

Вчений не тільки оцінив вагу золота, а й запропонував способи його вилучення. Він пропонує новий спосіб переробки хвостосховищ для одержання металу, оскільки нинішні методи є досить неефективними.

“Історично концентрація золота у хвостосховищах вважалася надто низькою, щоб мати цінність. Але тепер, коли великий видобуток виснажив велику частину багатих концентрацій золота, видобувати його стає неможливо – деякі шахти вже сягають глибини чотирьох кілометрів під землею. Пошук золота в джерелах з низькою концентрацією стає дедалі життєздатнішим”, — заявив доктор Стів Чингвару

За його словами,  зазвичай у процесі такої розробки вдається витягти лише 30% золота. У своїй же роботі Чингвару вивчив, як можна витягти з піриту 70%, що залишилися.

“Якщо переробити пірит, можна усунути основну причину кислотних дренажів шахт, а також отримати від цього економічну вигоду. Цей процес має потенціал для отримання додаткових цінних побічних продуктів, таких як мідь, кобальт і нікель, а також зменшення або навіть усунення забруднення важкими металами та кислотних дренажів шахт, пов'язаних зі скиданням хвостів”, — додав доктор.

В басейні, за оцінками вченого, може зберігатися золота на 24 мільярди доларів.

Нагадаємо, що дівчина купила два мішки з прикрасами за 50 доларів та була шокована, що в мішках були дорогоцінні кольє та сережки.

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *