В Міноборони дали детальне роз’яснення, як будуть визначати придатність військовозобов’язаних

Фото: у Міноборони дали роз’яснення щодо визначення придатності до служби щодо нових змін (Getty Images) Автор: Наталія Гурковська

Згідно нових змін до наказу щодо ВЛК при визначенні придатності чи непридатності військовозобов’язаного буде враховуватись не тільки його хвороби, але і порушення функцій організму, до яких призвели ці захворювання.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на коментар директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телемарафону.

За її словами, згідно оновленому наказу № 402 та тих змін, що в ньому є, то дійсно зникає поняття «обмежено придатний», залишаються статуси «придатний» и «непридатний».

«В придатних є повністю придатний або придатні до служби у певних військових частинах. Разом з тим були переглянуті критерії придатності. Там є поєднання міжнародного класифікатора хвороб 10-го випуску та ступеню порушення функцій», — розповіла вона.

Своєю чергою, за її словами, захворювання розбиті на групи, в кожній з них є декілька категорій.

«Важкий, середній, легкий стан, у зв’язку з цим йде визначення придатності або непридатності або придатності для проходження служби в окремих частинах. Ще раз — в залежності від ступеню порушення функцій», — зазначила Сухорукова.

Ці критерії придатності, за її словами, поєднані за принципом «захворювання — ступінь порушення функцій».

«Зокрема в наказі є 86 груп, в яких понад 70 пунктів передбачають пункт «непридатний», в якому близько 5000 діагнозів, а в кожній групі можуть бути як повністю придатні, так повністю і непридатні, знову ж таки, в залежності від ступеня порушення функцій», — підкреслила директор.

Приклади

Для більш детального розуміння специфіки, посадовиця навела наступні приклади:

  • була виразка, залишився тільки рубець — людина придатна;
  • виразка була з ускладненням, була проведено оперативне втручання з видаленням значної частини шлунку — не придатний;
  • ампутації на будь-якому рівні, крім кісті, стопи та пальців — не придатний;
  • відсутність одного ока (сліпота одного ока) — не придатний;

Що робити вже діючим військовим у випадку погіршення здоров’я

Сухорукова також нагадала, що у випадку погіршення здоров’я у військослужбовця завжди є можливість звернутися до свого командира з рапортом про погіршення стану здоров’я.

«Своєю чергою, командир військової частини може направити військослужбовця як на лікування, так і на проходження військово-лікарської експертизи (ВЛЕ)», — пояснила вона.

«Невидимі» захворювання

Сухорукова зазначила, що є такі захворювання, які не можна діагностувати за допомогою апаратури, напрклад, це стосується легких психічних проявів. В такому випадку діагностування будуть проводити профільні спеціалісти.

«У нас є спеціалісти, лікарі, наприклад психіатри, які можуть встановити діагноз. І саме ці лікарі встановлюють діагноз. Його не встановлює ВЛК», — зазначила вона.

Вона підкреслила, що його встановлюють спеціалісти, які проводять цю діагностику, а ВЛК вже приймає рішення про придатність або не придатність такої особи до несення служби.

Нові зміни в наказ щодо ВЛК в Україні

У вересні 2023 року президент України доручив урегулювати питання терміну «обмежено придатних» для мобілізації.

У квітні Зеленський підписав законопроект №10313, який стосується повторного медичного огляду обмежено придатних чоловіків та скасував ним статус «обмежено придатний».

При цьому нового наказу, по якому можна було б визначати придатність з урахуванням виключення «обмежено придатних», не було. Нещодавно стало відомо, що Міноборони внесло зміни у відповідний профільний наказ № 402, врегулювавши можливі розбіжності. Докладніше про нові зміни, що увійшли до наказу — у матеріалі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *