Велика Британія допомагає РФ оплачувати війну проти України: розслідування The Guardian

Британія ввозить нафтопродукти РФ, користуючись лазівкою в законі / Фото: ТСН.ua

Російська нафта все ще надходить до Сполученого Королівства.

Великій Британії висунули звинувачення у «допомозі РФ фінансувати війну в Україні» через подальший імпорт рекордних обсягів переробленої нафти з країн, які здійснюють переробку викопного палива Кремля. 

Про це пише The Guardian.

Дані уряду, які проаналізував сайт екологічних новин Desmog, свідчать про те, що імпорт переробленої нафти з Індії, Китаю та Туреччини 2023 року становитиме 2,2 млрд фунтів стерлінгів, що є аналогом рекордного показника попереднього року, у порівнянні з 434,2 млн фунтів стерлінгів 2021 року.

Представники кампанії Global Witness назвали цей процес «відмиванням», яке призводить до підриву опору України Росії.

Видання нагадує, що партнери України у відповідь на російське повномасштабне вторгнення взяли на себе зобов'язання відмовитися від поставок газу і нафти з РФ.

Зокрема, Велика Британія запровадила офіційну заборону на імпорт російських нафтопродуктів від 5 грудня 2022 року. Проте наявність лазівки в законодавстві дала змогу російській нафті й далі надходити до Великої Британії.

Росія займає друге місце у світі за показниками експорту нафти. Проте у зв'язку із впливом санкцій країн Заходу Москві доводиться адаптуватися до нових реалій. Наслідком обмежень проти РФ стало переспрямування левової частки експорту нафти та нафтопродуктів до азійських та африканських регіонів.

Нагадаємо, 22 березня британське видання Financial Times повідомило, що влада США нібито закликала Україну припинити атаки на російські нафтопереробні заводи через побоювання значного зростання світових цін на нафту. 

Зокрема, внаслідок атаки українських дронів у ніч проти 13 березня на нафтопереробному заводі у Рязані, який є найбільшим підприємством “Роснефти”, пошкоджено дві установки первинної переробки нафти.

Читайте також:

  • Удари по НПЗ значно зменшили нафтопереробні потужності РФ: влада звернулась до Казахстану – ISW
  • Удари по російських НПЗ: Волкер перелічив цілі в РФ, по яких Україна не може бити
  • Україна може завдавати удари понад 1 тисячу км вглиб Росії — Сухаревський

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *