«Відбудовою» Маріуполя займається компанія з орбіти внука ексгенпрокурора РФ, — «Схеми»

Зокрема внук Юрія Чайки у своїх соцмережах хизується багатим життям / колаж УНІАН, фото Вікіпедія, «Схеми»

У зруйнованому та окупованому РФ Маріуполі багатожитлові будинки ремонтує російська компанія, яка пов’язана з внуком Юрія Чайки — колишнього генерального прокурора Росії, а тепер повноважного представника президента РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі. Про це йдеться у спільному розслідуванні «Схем» та видання «Бюро».

За даними пропагандистських російських ЗМІ, ремонтами під’їздів, заміною електрощитових, роботами зі скління у Маріуполі, зокрема у Орджонікідзевському районі, на вулицях Олімпійській та Азовстальській, займається компанія «Премиум», роботою якої не задоволені місцеві жителі. 

Журналісти з’ясували, що співзасновником ООО «Премиум» є громадянин Росії В’ячеслав Кобець, який є очільником правління групи компаній «МБК», що займаються залізничними перевезеннями, торгівлею та будівництвом. До цієї групи входить фірма «Первая гранитная мастерская», яка виготовляє тротуарну та фасадну плитку в Новосибірській області.

Відео дня

Бізнес-партнером Кобця у «Первой гранитной мастерской» є Сергій Чайка — 22-річний онук ексгенпрокурора РФ Юрія Яковича Чайки. 

«Сергій Чайка є співвласником десяти компаній у Росії, що проводять різноманітну діяльність: це вирощування зернових, надання в оренду транспорту, послуги у сфері дизайну, будівництва та інше. У власності Сергія, за інформацією з витоків із російської бази ДАІ, — Toyota Land Cruiser 200 та Mercedes-Benz E-Class. На фото у соцмережі Вконтактє Сергій Чайка позує у кріслі приватного літака, у формі автогонщика та на тлі льодової арени. Журналісти звернулися до Сергія Чайки за коментарем через Telegram, але відповіді не отримали», — йдеться у матеріалі «Схем».

"Відбудовою" Маріуполя займається компанія з орбіти внука ексгенпрокурора РФ, - "Схеми"

Внук Юрія Чайки Сергій / колаж «Схеми»

У розслідуванні наголошують, що сім’я Чайки створила «бізнес-імперію» у різних сферах — від соляної промисловості та девелопменту до розвитку міських просторів та вивезення сміття.

Водночас у 2015 році російський «Фонд боротьби з корупцією» опублікував розслідування про ймовірну корупцію серед членів родини генпрокурора РФ Юрія Чайки та інших високопоставлених співробітників прокуратури. Крім того, у розслідуванні йшлося про те, що їхній бізнес побудований «на здирництві, відкатах і рейдерстві» та зв’язках зі злочинними угрупованнями.

Своєю чергою тоді Юрій Чайка повідомив, що таке розслідування начебто замовив британський підприємець Вільям Браудер, однак бізнесмен відкинув такі звинувачення. 

Інші розслідування «Схем»

Як писав УНІАН, у дівчини заступника генпрокурора України Дмитра Вербицького знайшли майно, вартість якого становить 52 млн гривень. За словами журналістів, у 2024 році Христина Ільницька придбала у елітному котеджному містечку «Коник» будинок вартістю 1,2 мільйони доларів та автомобіль Porsche Macan T вартістю 100 тисяч доларів. Крім того, ймовірно, вона стала власницею салону краси Leo Beauty Club. 

Також журналісти-розслідувачі «Схем» виявили, що колишній народний депутат України та президент «Мотор Січ» В’ячеслав Богуслаєв має нерухомість у Дубаї. У депутата та його сина знайшли 19 апартаментів та офісних приміщень в декількох елітних районах міста, їхню загальну вартість оцінюють у 15 мільйонів доларів.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *