Види онлайн-торгів в Україні та їхні відмінності у 2020 році

За останнє десятиліття в Україні активно розвивається галузь електронних торгів — створюються цілі бізнес-екосистеми, адаптовані під нові технічні можливості, практика використання онлайн-ресурсів щороку проникає у все нові сфери діяльності, а державні інституції все глибше інтегрують сучасні системи до своїх механізмів. Так у 2016 році була створена система публічних закупівель для державних і комунальних органів, яка стала взірцем для багатьох зарубіжних партнерів. Спробуємо розібратись, які напрями доступні в Україні у 2020 році.

Державні публічні закупівлі «Прозорро»

Після Революції Гідності перед державою постала проблема глибокої фінансової кризи, обтяжена просто неймовірною неефективністю й корумпованістю традиційних тендерів. Потрібно було якнайшвидше створити для них систему, яка б гарантувала максимальний рівень прозорості у витрачанні бюджетних коштів — результатом стала система Prozorro, запущена у 2015 році у тестовому режимі і вже офіційно для всіх влітку 2016 року.

Зараз система швидко розвивається відповідно до планів своїх засновників — поглиблюється інтеграція з відкритими джерелами і державними реєстрами, запроваджується тотальна електронізація й стає більш досконалою механіка здійснення закупівель. Зараз стати постачальником у системі може будь-хто — і це величезна перемога реформи, яку вважають найуспішнішої за весь час незалежності України.

Державні продажі й оренда майна

Крім закупівель у 2014 році потрібно було вирішувати також і питання реалізації активів, насамперед — майна збанкрутілих банків. Проте для збільшення ефективності адміністрування у державі й зменшення видатків (а також для вирішення проблеми корупції у цьому секторі) все одно потрібно було створити аналогічний інструмент. Цим інструментом стала система Прозоро Продажі, яка наразі займається реалізацією:

● нерухомості;

● недобудованих об’єктів;

● деревини;

● прав на видобуток викопних ресурсів;

● прав оренди (включно з орендою рухомого складу залізничних операторів);

● майнових комплексів, підприємств та їхніх акцій;

● техніки, транспортних засобів, устаткування;

● квот на виробництво енергії альтернативними джерелами.

Зараз система поступово перетворюється на державний маркетплейс, на якому можна купити все. Нещодавно таким чином був проданий готель «Дніпро» у столиці — за понад 1 100 000 000 гривень.

Комерційні тендери

Про систему «Прозорро» постійно пишуть у новинах, а от про те, що задовго до її створення в Україні існували аналогічні сервіси для приватних компаній — знають не всі. Насправді комерційні торги не лише пішло до онлайну набагато раніше, але і стали взірцем та основою для системи публічних закупівель. І у цьому секторі вирує життя — бізнес-екосистема постійно розширюється, випробовуються нові технічні рішення й обертаються мільярди гривень. Якщо вірно обрати майданчик — можна брати участь в усіх цих торгах з одного інтерфейсу!

(Еще нет голосов, оставьте первым)