Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Українці реабілітувалися після провальної гри в першому турі й здобули важливу перемогу над збірною Словаччини.

Олександр Зінченко радіє після перемоги збірної України над Словаччиною на Євро-2024.

У п’ятницю, 21 червня, збірна України провела свій другий матч у рамках групового етапу Євро-2024. 

Стартовий склад збірної України: Анатолій Трубін, Олександр Зінченко, Микола Матвієнко, Ілля Забарний, Олександр Тимчик, Володимир Бражко, Микола Шапаренко, Георгій Судаков, Михайло Мудрик, Андрій Ярмоленко, Артем Довбик.

Тренер збірної України Сергій Ребров зробив декілька змін після матчу з румунами: у ворота став Анатолій Трубін, замість Юхима Коноплі на правому фланзі зіграв Олександр Тимчик, Тараса Степаненка підмінив молодий Володимир Бражко, а Віктора Циганкова змінив досвідчений Андрій Ярмоленко. 

Коуч Словаччини Франческо Кальцоне натомість виставив на матч зі збірною України ідентичний склад, який гарантував перемогу в першій грі на Євро-2024 проти бельгійців. 

Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Енергетичне коло гравців збірної України перед грою зі Словаччиною на Євро-2024.

Збірні України та Словаччини до європейської першості у 2024-му зустрічалися 8 разів. Синьо-жовті тричі святкували перемогу та двічі поступилися. 

Попри те, що наш другий суперник на груповій стадії посідає 45 місце у рейтингу ФІФА (Україна – 24-та) напруга перед матчем була надзвичайно високою. Для збірної України матч зі словаками був одним з вирішальних на Євро. Це було помітно одразу ж після стартового свистка. 

Перші 20 хвилин поєдинку домінували саме словаки. На 10-й хвилині Анатолій Трубін здійснив одразу 2 важливих сейви, які, як виявилося, врятували збірну України від катастрофи. Спершу з близької відстані пробивав Гараслін, згодом Шранц стріляв із гострого кута, але український голкіпер чудово прочитав епізод та врятував свої ворота. 

Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Анатолій Трубін рятує збірну України від пропущеного голу в моменті з ударом Шранца.

Першим ударом у площину воріт суперника українці відзначилися на 14 хвилині поєдинку. Бражко наважився на дальній удар, проте мʼяч полетів до рук воротаря суперників Дубравки. 

На 18-й хвилині словаки відкрили рахунок у матчі: після подачі з флангу Зінченко програв позицію Шранцу, який головою зміг замкнути навіс, спрямувавши м’яч у лівий кут воріт – 0:1. 

Після пропущеного голу українці приходили до тями близько 20 хвилин. Лише після цього підопічні синьо-жовтих прокинулися-таки та почали нав’язувати супернику свою гру. На 43-й хвилині Олександр Зінченко виконав небезпечний дальній удар, але голкіпер словаків зреагував, здійснивши сейв. На цьому закінчилася перша половина гри. Хоч проблем в організації гри вистачало, здавалося, що українці здатні переломити хід поєдинку.

Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Олександр Зінченко завдає удару в матчі Словаччина – Україна на Євро-2024.

Після перерви українці почали діяти динамічно, прориваючись уперед, та нав’язували словакам свою гру. Уже на 54 хвилині після виваженого прострілу Зінченка з лівого флангу Микола Шапаренко чітким ударом у лівий кут вразив ворота суперника – 1:1. 

Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Микола Шапаренко забиває гол, зрівнюючи рахунок у матчі Словаччина – Україна на Євро-2024.

Помітним стало домінування українців у володіння м’ячем: 43% – до перерви та 53% – після.

На 80-й хвилині збірна України зуміла вийти вперед. Микола Шапаренко з флангу виконав чудову передачу на Яремчука, а Роман встиг якісно обробити м’яч, прокинути його на хід і прокотити повз Дубравку – 1:2.   Після переваги в один м’яч команда Сергія Реброва підсіла в обороні та почала грати відповідно до рахунку. Словаки ж не змогли створити фактично нічого дійсно небезпечного за 10 фінальних хвилин гри. Зрештою фінальний свисток зафіксував важливу перемогу національної збірної України. 

Автор першого забитого голу Микола Шапаренко у коментарі після гри заявив, що у матчі зі словаками збірна України намагалася продемонструвати свій найкращий футбол: «Хочу сказати, що перша гра проти Румунії стала нам наукою – потрібно було реабілітуватися. Це важлива ментальна річ. Кожен гравець, який вийшов на поле, виконував настанови тренера, що давав нам поради, як діяти проти збірної Словаччини. Ми намагалися показати свій найкращий футбол. Коли ми зрівняли рахунок, це надало команді імпульсу, натхнення. У нас ніби відкрилося друге дихання, додалися нові сили, бажання. Дуже гарна підтримка на стадіоні з боку вболівальників, за що їм велика подяка. Вони нас гнали вперед. Нам залишалося лише грати й вірити в перемогу».

Вистраждана перемога збірної України над словаками: не без проблем, але з перспективою

Гравці збірної України дякують уболівальникам за підтримку після перемоги над Словаччиною на Євро-2024.

Сподіваємося, що у матчі зі Словаччиною українці продемонстрували максимум з урахуванням кадрової ситуації та психологічного тиску після першої гри. Далі – складніше.

У вирішальному матчі на груповій стадії Євро-2024 синьо жовті зіграють зі збірною Бельгії 26 червня у місті Штутгарт.

lb.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *