ВРП відсторонила викритого на хабарництві суддю Кропивницького апеляційного

Вища рада правосуддя відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара, викритого на проханні неправомірної вигоди за ухвалення пом'якшувального вироку стосовно винуватця смертельної ДТП.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба відомства.

«19 квітня 2024 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження», — ідеться в повідомленні.

У ВРП уточнюють, що рішення прийняте за результатами розгляду відповідного клопотання заступника Генерального прокурора – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка.

Згідно з порядком денним засідання, йдеться про суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара.

Повідомляється, що суддя обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, а саме у проханні службовою особою, яка займає відповідальне становище, надати неправомірну вигоду у великому розмірі для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища, вчиненому за попередньою змовою групою осіб.

26 жовтня 2023 року судді вручили повідомлення про підозру.

У ВРП нагадують, що 6 листопада 2023 року Вища рада правосуддя тимчасово, до 26 грудня 2023 року, відсторонила суддю Кропивницького апеляційного суду від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. 21 грудня 2023 року строк тимчасового відсторонення продовжили до 26 січня 2024 року.

Зазначається, що матеріали кримінального провадження за його обвинуваченням наразі перебувають у провадженні Вищого антикорупційного суду.

«Зважаючи, що обвинувальний акт у вчиненні суддею кримінального правопорушення перебуває на розгляді в суді, Вища рада правосуддя дійшла висновку про необхідність тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження», — пояснюють у відомстві.

Як повідомлялося, 26 жовтня 2023 року НАБУ і САП спільно з УСБУ в Кіровоградській області та ДСР в Кіровоградській області Нацполіції викрили суддю Кропивницького апеляційного суду на проханні неправомірної вигоди за ухвалення пом'якшувального вироку стосовно винуватця смертельного ДТП.

За даними слідства, суддя через посередника висловив прохання надати йому неправомірну вигоду в розмірі 10,5 тис. дол. США за зміну вироку суду першої інстанції та призначення умовного покарання стосовно особи, яка спричинила ДТП зі смертю особи. З метою приховання своєї причетності до вчинення злочину суддя доручив посереднику як отримання неправомірної вигоди, так і її зберігання.

Втім, колегія суддів Кропивницького апеляційного суду залишила вирок суду першої інстанції без змін та призначила винуватцю покарання у виді позбавлення волі. Оскільки суддя не зміг забезпечити виконання своєї обіцянки, більшу частину неправомірної вигоди повернули.

Під час обшуку за місцем проживання посередника детективи виявили залишок незаконно одержаних грошових коштів у сумі 450 дол. США.

Судді повідомили про підозру. Розслідування стосовно нього завершили у січні 2024 року.

18 березня 2024 року НАБУ і САП скерували до суду справу судді Кропивницького апеляційного суду, викритого на проханні неправомірної вигоди за ухвалення пом'якшувального вироку стосовно винуватця смертельного ДТП.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *