У Британії опозиційний політик оскандалився заявою про війну в Україні та Путіна

Британський опозиційний політик Найджел Фарадж / Фото: Getty Images

Заява опозиційного політика викликала резонанс у Британії.

Британський опозиційний політик Найджел Фарадж оскандалився, заявивши, що Захід «спровокував» Путіна на вторгнення до України розширенням НАТО і ЄС. Це викликало різко негативну реакцію в представників провідних політичних партій Великої Британії.

Про це пише BBC News Україна.

За інформацією видання, на початку розмови ведучий ВВС Нік Робінсон запевнив, що питання політику завчасно не узгоджували, а на його відповіді редагувати не будуть. Ведучий нагадав Фараджу його слова про те, що він захоплюється Путіним. Зокрема, 2022 року політик опублікував твіт про те, що повномасштабне вторгнення — це «результат розширення НАТО і ЄС».

Фарадж пояснив свої слова так: «Я сказав, що він (Путін — ред.) мені не подобається… як людина, але я захоплювався ним як політичним гравцем, так як він зумів взяти під контроль управління Росією». Він наполягав, що ці слова він все ж сказав перед анексією Криму.

На питання про твіт 2022 року щодо «результатів поширення ЄС і НАТО», Фарадж відповів: «Але секундочку, ми ж спровокували цю війну... Звичайно, це його вина, він використав те, що ми зробили, як привід».

Його заява викликала резонанс серед політиків Британії. Прем'єр-міністр Ріші Сунак назвав слова Фараджа «повністю неправильними» і такими, що підіграють на руку Путіну.

Лідер лейбористів, сер Кір Стармер, вважає висловлювання Фараджа ганебними і підкреслив, що Путін «один несе відповідальність» за російську агресію в Україні.

А міністр оборони в тіньовому кабінеті лейбористів Джон Гілі сказав: «Досі серед політичних лідерів Британії був єдиний фронт в підтримці народу України проти неспровокованого нападу, якому немає виправдання, з боку Володимира Путіна. Найджел Фарадж поставив себе поза цією єдиною позицією і показав, що скоріше лизатиме чоботи Володимиру Путіну, ніж вступиться за народ України».

У своє виправдання Фарадж каже, що ніколи не був прихильником Путіна, а тільки намагається казати «все як є».

«Я не є і ніколи не був апологетом чи прихильником Путіна. Його вторгнення в Україну аморальне, обурливе і не має виправдань. Як поборник національного суверенітету, я вважаю, що Путін був абсолютно не правий, коли вдерся в незалежну державу Україну. Ніхто не може справедливо звинуватити мене в умиротворенні агресора. Я ніколи і ніяк не намагався виправдати путінське вторгнення, і зараз не намагаюся», — написав він 

Нагадаємо, 4 липня у Британії відбудуться дострокові парламентські вибори. Хто може прийти до влади та чи збережеться любов Лондона до Києва — читайте ТУТ.

Провідні новини на сьогодні:

  • Чи знизять призовний вік ще більше: що планують у Раді, що кажуть військові та експерти
  • Фугасна загроза: скільки у РФ надважких бомб ФАБ-3000 та як їх можна знищувати
  • Два українських міста в небезпеці: відомий мольфар попередив про нову загрозу

 

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *