У Харківській облпрокуратурі заявили, що всі її керівники отримують пенсії — але не за інвалідністю

Керівництво Харківської облпрокуратури отримує пенсії за вислугою років, керівник і його заступники інвалідностей не мають.

Про це в коментарі журналістам повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, передає кореспондент Укрінформу.

“У керівника Олександра Фільчакова та його заступників немає інвалідностей будь-яких груп. Усі вони отримують пенсію за вислугою років, що передбачено законом”, – зазначив Чубенко.

За його словами, службове розслідування та збір інформації щодо наявності інвалідностей у прокурорів усіх рівнів триває, цього тижня дані передадуть до Офісу Генерального прокурора.

“На підрахунок точних цифр та встановлення підстав отримання інвалідностей потрібен ще деякий час, оскільки в органах прокуратури нашого регіону працює 471 прокурор і збір такого масиву інформації повʼязаний із запитами до різних установ та перевірки наданої інформації”, – сказав Чубенко.

Як повідомлялося, громадська організація “Харківський антикорупційний центр” проаналізувала декларації Фільчакова та його заступників, а також судовий реєстр, і з’ясувала, що троє прокурорів отримують пенсію за вислугою років, отримавши на неї право після судів із Пенсійним фондом.

“Розмір пенсій у прокурорів вищого рівня різниться: у 2023 році вони отримали від 430 000 гривень до 1 152 000 гривень. Керівник обласної прокуратури Олександр Фільчаков (старший радник юстиції) в органах прокуратури працює з лютого 2002 року, а пенсію почав отримувати у 2020 році на підставі судового рішення.

“До внесення змін до Закону про прокуратуру, який збільшив необхідний стаж до 25 років, він мав право на неї після вислуги 20 років в прокуратурі. Саме таке право підтвердив суд. Слід підкреслити, що така практика звернень прокурорів до суду є масовою і розповсюдженою”, – наголосили в антикорупційному центрі.

Перший заступник керівника обласної прокуратури Володимир Лимар в органах прокуратури з липня 1999 року, пенсію почав отримувати у 2019 році, коли йому виповнилось 42 роки. До суду звертався з декількома позовними заявами, однак всі вони були повернуті без розгляду.

“Тому підстави виплати пенсії у загальному доступі відсутні”, — зазначають у ХАЦ.

Заступник керівника облпрокуратури Станіслав Муратов в органах прокуратури з липня 2003 року, пенсію отримує з 2020 року, коли йому виповнилось 39 років, також на підставі рішення суду.

“Суд зобов’язав Пенсійний фонд призначити пенсію за вислугою років, зарахувавши до неї навчання у виші, що відповідає законодавству. Але до прокурорської вислуги років суд також зобов’язав зарахувати період роботи охоронцем, а саме “період роботи з 22.05.2001 року по 26.02.2002 року охоронцем ВДСО при Дзержинському РВ ХМУ УМБС України в Харківській області”. Це не може не викликати питань до рішення”, – наголошують в антикорупційному центрі.

Ще один заступник Олександр Сузий працює у відомстві з квітня 2005 року, пенсію має з 2021 року, тобто у 38 років, і також на підставі судового рішення.

“До цього рішення виникає ще більше питань, оскільки Пенсійний фонд відмовив у виплаті пенсії, тому що вважав, що заявнику не вистачає не тільки вислуги років у прокуратурі, але й необхідного страхового стажу. Однак суд задовольнив позов, прийнявши в якості доказів трудову книжку позивача та фактично прирівнявши загальний стаж до прокурорської вислуги років і зарахував в неї роботу в приватній організації. Однак при цьому суд не послався на жодну норму законодавства, яка прирівнює до служби в прокуратурі – роботу на приватному підприємстві, тим більше, ймовірно, не підтверджену страховими виплатами”, – аналізують рішення суду в ХАЦ.

П’ятий заступник Андрій Кравченко в органах прокуратури з травня 2007 року, пенсіонер – з 2021 року, тобто ще з 36 років.

“Підстави виплати невідомі, оскільки обидві позовні заяви були повернуті позивачу без розгляду. Його дружина, Кравченко Олена Євгеніївна – прокурор відділу Харківської обласної прокуратури, почала отримувати пенсію з 2023 року. Останнє, що привертає увагу: з позовами в інтересах прокурорів Олександра Фільчакова, Станіслава Муратова та Андрія Кравченко до суду звертався один і той же адвокат – Бартош Руслан Григорович”, — кажуть у громадській організації.

Як повідомляв Укрінформ, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що пів сотні прокурорів Хмельницької області впродовж останніх років отримали групи інвалідності. Генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення відповідного службового розслідування.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *