У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць

Фото У Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва відкрили виставку портретів героїнь російсько-української війни, створену художницею та військовослужбовицею Оленою Білозерською.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Авторка робіт Олена Білозерська, яка зараз перебуває на передовій у складі ЗСУ, записала відеозвернення до хмельничан. Вона розповіла, що ідея створення портретів з'явилася наприкінці 2023 року, коли збирала кошти на підтримку війська та розігрувала свої роботи між донаторами. Саме тоді вона створила перші портрети відомих полеглих героїв – Олександра Мацієвського, Тиграна Оганесяна, Дмитра Коцюбайла «Да Вінчі». Після цього Олена вирішила зобразити жінок-воїнів, які поряд із чоловіками мужньо захищають Україну.

«З мого боку це вшанування — це найменше, що я можу зробити, щоб українці завжди про них знали і пам'ятали. Ми всі разом робимо спільну справу з цього вшанування, і я хочу подякувати всім, без кого ця виставка не була б можливою», – сказала художниця у своєму зверненні.

У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць

У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць / Фото: Лілія Коцюк

У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць

У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць

У Хмельницькому відкрили виставку портретів полеглих на війні захисниць

На виставці представлені понад пів тисячі портретів. Серед них — п'ятеро із Хмельницької області:

— Ольга Тимошенко, уродженка міста Шепетівка, офіцер-психолог у 19-й окремій ракетній бригаді «Свята Варвара», загинула внаслідок обстрілу росіянами позицій;

— Лілія Шулик, уродженка села Зарічанка Чемеровецької селищної громади, бойовий медик 14-ї об’єднаної механізованої бригади, яка, рятуючи поранених поблизу села Білогорівка на Луганщині, потрапила на мінну розтяжку й загинула внаслідок осколкового поранення у серце в червні 2023 року;

— Ксенія Грицина, уродженка села Вишнівчик Камʼянець-Подільського району, бойовий медик 24-ї об’єднаної механізованої бригади, загинула у вересні 2022 року, рятуючи пораненого побратима поблизу села Безіменне на Харківщині;

— Інна Нявкевич, уродженка селища Летичів, була наймолодшою операторкою штабу у 53-й об’єднаній механізованій бригаді — у 18 років підписала контракт із ЗСУ, загинула у серпні 2023 року, виконуючи бойове завдання поблизу Покровська на Донеччині;

— Альона Кушнір, уродженка села Морозів із Дунаєвеччини, бойовий медик полку «Азов», загинула у квітні 2022 року, обороняючи Маріуполь, коли росіяни скинули на Азовсталь протибункерну тритонну бомбу.

На відкритті виставки побували викладачі та курсанти Національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Курсантка Ангеліна Шевченко поділилась враженнями від побаченого: «Такі виставки важливі, особливо в теперішній час. Дуже багато військовослужбовиць боронять кордони нашої держави, щоб ми жили вільно у нашій вільній країні. Вони показують нам приклад, щоб ми не здавались і завжди стояли на своєму, обороняючи нашу державу».

Хмельницький став першим обласним центром, в якому експонують портрети. Виставка триватиме до 26 липня. Далі естафету памʼяті та шанування захисниць прийме Одеса, там виставка буде представлена у новоствореному музеї Геноциду.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві відкрилася вулична виставка «Мововбивство — складова рашизму».

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *