У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам

Фото У Хмельницькій художній школі відкрили виставку "З Україною в серці", присвячену білоруським добровольцям, які загинули під час російсько-української війни та тим, які продовжують збройний спротив окупанту.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Експозиція складається з 24 плакатів із зображеннями загиблих в Україні білоруських воїнів. Також під час відкриття виставки продемонстрували відеоматеріали, у яких білоруські добровольці розповідають про те, чому вони вирішили приїхати до України та вступити до лав ЗСУ.

Серед організаторів експозиції — благодійний фонд "Вільна Білорусь". Його керівник Олексій Францкевич зазначив, що у війні проти російського агресора загинуло понад пів сотні білорусів. Тому сьогодні стенди виставки, на яких розповідається про життя та подвиги добровольців із Білорусі, є лише частковим відображенням їхньої жертовності.

“Наша задача – розповісти про білорусів, щоб українці чітко розуміли різницю між білорусами та “лукашистами”. Бо “лукашисти” – це ті, хто надав свою територію і підтримують російську агресію. А білоруси тут пліч-о-пліч з українцями стоять на захисті всього цивілізованого світу від російської імперії”, — сказав Францкевич.

Керівник благодійного фонду зауважив, що особисті дані деяких білоруських воїнів і досі тримають у таємниці, оскільки їх оприлюднення може нашкодити рідним, які перебувають під диктаторською владою в Білорусі.

Францкевич також додав, що іменами двох білорусів, які віддали своє життя за звільнення України від російських окупантів, названі вулиці у Хмельницькому.

Зокрема одну із вулиць перейменовано на честь старшого солдата Едуарда Лобова з білоруського міста Постава. Служив у підрозділі спецпризначення в Хмельницькому, згодом підписав контракт з 72 окремою механізованою бригадою ЗСУ. Загинув у січні 2023 року поблизу міста Вугледар Донецької області.

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену білоруським добровольцям, полеглим за Україну / Фото: Лілія Коцюк, Укрінформ

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам

У Хмельницькому відкрили виставку, присвячену полеглим за Україну білорусам

Ще одну вулицю названо на честь військовослужбовця 8 окремого полку спецпризначення старшого сержанта Олексія Скоблі, уродженця Мінська. Він у 2015 році переїхав до України, пройшов відбір та приєднався до ССО. З початку повномасштабного вторгнення брав участь у бойових діях поблизу Бучі, Ірпеня та Мощуна, евакуйовував поранених, надавав меддопомогу військовим і цивільним. Загинув у березні 2022 року поблизу населеного пункту Мощун на Київщині. Удостоєний звання Герой України. Обом білоруським добровольцям присвоєно звання “Почесний громадянин Хмельницької міської територіальної громади”.

Як повідомлялось, в укритті на Хмельниччині відкрили виставку портретів полеглих захисниць.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *