У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

Задля підвищення якості життя осіб з психічними порушеннями та їхніх родичів, а також для досягнення безбар’єрності для такої категорії людей у Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушенням».

З такою ініціативою виступила громадська організація «Псіхабіліті» на круглому столі в Укрінформі на тему: «Шляхи до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями».

Фахівці ГО провели опитування серед людей з психічними порушеннями щодо того, чи задоволені вони соціальними і медичними послугами у Києві. Виявилося, що 81% респондентів вказали на вкрай низьку якість наданих їм послуг.

Лікар-психіатр Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва, член правління ГО «Психабіліті» Костянтин Зеленов пояснив це насамперед особливостями хворих на психічні недуги.

У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

«Особливість психічних розладів полягає у тому, що особа втрачає набуті раніше навички самостійного життя, у тому числі і соціального. На практиці це проявляється в тому, що особа з такими порушеннями не може або їй дуже важко дійти до цих соціально-медичних послуг, навіть якщо вони є. Таким людям важко піти до лікаря, важко з'явитися в якісь реабілітаційні заклади. Саме тому потрібен цей індивідуальний помічник», — вважає Зеленов.

Як зазначила засновниця та голова правління ГО «Психабіліті» Лідія Мартинова, перешкодами до безбар’єрного життя осіб з психічними порушеннями є, зокрема, недоступність до медичних послуг через їхню незгоду, до соціальних послуг і працевлаштування через відсутність опікуна тощо.

У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

«Ці перешкоди призводять до порушення прав осіб з психічними порушеннями на отримання своєчасної та якісної психіатричної допомоги, зловживань при отриманні опіки над ними, а також до інвалідизації самої особи з психічними порушеннями. Ці перешкоди мають системний характер. Але є базова проблема – відсутність послуги комплексної індивідуальної підтримки для осіб з психічними порушеннями», – наголосила Мартинова.

Ідею запровадження інституту персонального асистента для людей з психічними порушеннями пояснив голова виконавчого комітету громадської спілки «Всеукраїнське обʼєднання надавачів соціальних та реабілітаційних послуг» Микола Кутафʼєв.

У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

«У соціальній сфері повернення людини в соціум, надання навичок поведінки у різних ситуаціях називається представництвом інтересів, медіацією, консультуванням, інформуванням. Зараз це питання близьких і родичів, але вони не завжди знають, як це робити, і часом теж психологічно виснажені. Тому впровадження інституту персонального асистента дуже актуальне», — переконаний Кутав’єв.

За повну реформу допомоги людям з психічними порушеннями та розробку цільової програми висловився депутат Київської міської ради Віталій Нестор.

У Києві пропонують впровадити послугу «Помічник особи з психічним порушеннями»

«Ця ідея має лягти в майбутню цільову програму міста Києва. Її точно буде розроблено з урахуванням думки активної частини присутньої тут робочої групи. Ми окремо проговоримо це в кулуарах Київської міськради. Я впевнений, що ми маємо працювати в цьому напрямку, а в бюджет на наступний рік закласти більшу статтю видатків на таку допомогу», — пообіцяв Нестор.

Організатори заходу мали на меті привернути увагу до проблем допомоги людям з психічними порушеннями та недостатню якість соціальних і медичних послуг для цієї вразливої групи.

Підкреслювалося, що позитивний досвід розвинутих країн у досягненні безбар’єрності для осіб з психічними порушеннями показує, що вдалим рішенням для України може стати запровадження послуги «Помічник особи з психічними порушеннями».

Як повідомлялося, за вісім місяців до лікарів зі скаргами на ментальне здоровʼя звернулися близько 300 тисяч українців.

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *