У Львові та Запоріжжі пройшли акції на підтримку захисників Маріуполя

Фото У Запоріжжі та Львові 18 травня відбулись акції на підтримку оборонців Маріуполя, які вже два роки перебувають у російському полоні.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Зокрема, у Запоріжжі відбувся автопробіг на підтримку українських військовополонених, які два роки тому вийшли з "Азовсталі". У заході взяли участь кілька сотень автомобілів та байкерів, які з тематичними плакатами, та національними прапорами, прапорами підрозділів проїхалися центральним проспектом міста.

За словами учасників акції, автопробіг має привернути увагу громадськості та міжнародних організацій до проблеми повернення українських полонених.

У Львові та Запоріжжі пройшли акції на підтримку захисників Маріуполя

У Запоріжжі автопробіг на підтримку українських військових, що перебувають у російському полоні, відбувся втретє. Раніше такі акції у місті відбулися 17 лютого 2024 року та 24 грудня 2023 року.

Крім того, рідні військовополонених зібрались у Львові на акцію, щоб нагадати про те, що 2 роки тому їхні сини, доньки, чоловіки, дружини, мами, тати, брати, сестри, наречені вийшли з заводу «Азовсталь» у Маріуполі за наказом командування. Учасники нагадали, що українським захисникам обіцяли, що вони пробудуть у неволі лише кілька місяців, але ворог утримує їх у нелюдських умовах уже 2 роки.

У Львові та Запоріжжі пройшли акції на підтримку захисників Маріуполя

«18 травня 2022 року мій син виходив у полон згідно з наказом. Це був останній зв'язок з ним, останнє повідомлення, що він всіх нас любить. Він давно у списку на обмін, але останній обмін «азовців» був рік тому. Я не знаю, що з сином… Скільки ще чекати? Їм казали «3-4 місяці». Пройшли 24», — сказала мама «азовця» Наталія.

Підтримати рідних військовополонених прийшли десятки людей. Вони тримали плакати «Ми хочемо бачити наших рідних вдома», «Free Azov», «Поверніть живими», «Не мовчи ‒ полон вбиває», «Ми ‒ вдома, вони ‒ у пеклі», «86 днів оборони, 2 роки полону. Де обміни?», «Третя весна у полоні», «Чекаю чоловіка і сина», «Вони теж хочуть жити, пити каву, прокидатися у своєму ліжку». Учасники акції скандували «Стань голосом полонених», «Поверніть героїв додому».

Водії автомобілів та громадського транспорту висловлювали їм підтримку звуками клаксонів.

Як повідомлялося, дружини поранених військовополонених з “Азовсталі” нарікають, що нічого не знають про зусилля держави щодо звільнення їхніх чоловіків, але вважають їх недостатніми.

Представники влади запевняють, що докладають максимуму зусиль для визволення українських полонених, працюючи над обміном «усіх на всіх». Часто посередниками у переговорах про обмін є треті країни, зокрема, Туреччина, Польща, Об'єднані Арабські Емірати.

Україна 8 лютого провела 51-й обмін військовополоненими, визволивши з російського полону 100 людей, більшість із них — захисники Маріуполя та "Азовсталі".

Загалом, за даними Президента Володимира Зеленського, з полону Росії повернули вже 3135 українських громадян.

Фото: Галина Терещук, Євгенія Назарова/Радіо Свобода

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *