У Сербії десятки тисяч людей вийшли на масштабну акцію протесту: у чому причина

Сербії протести через літій / x.com/ForeignpolicyWB

Тисячі людей виступають проти планів уряду.

Десятки тисяч протестувальників вийшли на вулиці Сербії в суботу, протестуючи проти видобутку літію, попри застереження уряду про можливий заколот.

Про це повідомляє Associated Press.

Влада Сербії, зокрема президент Олександр Вучич, стверджує, що російські спецслужби надали інформацію про те, що західні країни нібито планують масові заворушення з метою зміщення його з посади.

На акції в Белграді люди скандували гасла на зразок «Видобутку не буде» і «Зрада, зрада».

Після демонстрації частина протестувальників рушила до двох головних залізничних станцій столиці, обіцяючи блокувати рух поїздів до виконання їхніх вимог про заборону видобутку літію.

Протест відбувся після кількох тижнів демонстрацій по всій Сербії, спрямованих проти плану уряду відновити видобуток літію в екологічно чутливій долині Джадар. Цей план був скасований у 2022 році через великі протести, але відновлений минулого місяця завдяки попередній угоді з Європейським Союзом. Влада запевняє, що видобуток стане економічним благом, але критики стверджують, що це завдасть шкоди довкіллю, зокрема водним запасам та сільськогосподарським угіддям.

Протестувальники наполягають на забороні видобутку літію і заявляють, що готові боротися до кінця. В уряді було створено медичну групу для моніторингу можливих загроз здоров’ю та кол-центр для прийому скарг. Міністр горнодобувної промисловості заявила, що Сербія має намір розвивати індустрію акумуляторів і електромобілів, але місцеві жителі залишаються непохитними у своєму опонуванні.

Нагадаємо, заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква вважає, що Україна може бути приваблива для Ілона Маска завдяки значним покладам літію. Він підкреслив, що Україна має ресурси для видобутку та постачання літію, важливого для виготовлення батарей.

Читайте також:

У Сербії стався вибух на заводі з виготовлення боєприпасів

Пропагандисти РФ назвали Сербію «останньою шл**ою»: чим не догодила «братня» країна

У Кремлі відреагували на повідомлення про таємне постачання Сербією зброї до України

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *