У Вінниці реалізують грантову угоду з підвищення енергостійкості на €6 мільйонів

У Вінниці реалізують грантову угоду з підвищення енергостійкості та енергозбереження на €6 мільйонів від Фонду «Швеція – Україна: Підтримка централізованого теплопостачання», що адмініструється Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО).

Про це повідомляє Вінницька міськрада, передає Укрінформ.

У Вінниці реалізують грантову угоду з підвищення енергостійкості на €6 мільйонів

Фото: vmr.gov.ua

«Оновлять та об’єднають мережі, а також встановлять індивідуальні теплові пункти. 31 травня під час чергового засідання сесії міськради депутати затвердили грантову угоду, яка дасть можливість отримати КП «Вінницяміськтеплоенерго» до €6 мільйонів інвестицій від Фонду «Швеція — Україна: Підтримка централізованого теплопостачання», що адмініструється Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО). Це досить важливий проєкт, спрямований на підвищення енергостійкості та енергозбереження», — йдеться у повідомленні.

До €3 мільйонів основне теплопостачальне підприємство міста має отримати від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (Е5Р) та ще стільки ж — від Шведської агенції розвитку міжнародного співробітництва (Sida).

Зазначається, що реалізація угоди дозволить суттєво покращити систему централізованого теплозабезпечення цілого мікрорайону міста. Це територія обмежена вулицями Пирогова, Матроса Кішки, Князів Коріатовичів та Марії Литвиненко-Вольгемут. Крім того, в будинках цього мікрорайону планують встановити 97 індивідуальних теплових пунктів. Це дасть змогу зменшити втрати тепла при його транспортуванні, скоротити споживання газу та електроенергії.

У цьому році в межах угоди планується виготовлення проєктно-кошторисної документації, а будівельно-монтажні роботи мають розпочатися вже у наступному.

Як повідомлялося, Вінниця вже має досвід співпраці з НЕФКО. Перший проєкт був частиною програми DemoUkrainaDH, яка мала на меті продемонструвати переваги найсучасніших технологій централізованого теплопостачання та системних рішень. Тоді, у 2014 році, в межах програми DemoUkraineDH (NEFCO) було проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону вул. Київська — вул. Остапа Вишні. Під час робіт зокрема замінили теплові мережі, реконструювали центральний тепловий пункт та встановили дев'ять індивідуальних теплових пунктів.

Крім того, свого часу в межах виконання іншої угоди – меморандуму зі Швейцарією – протягом 2013-2019 років у місті встановили ще понад 300 ІТП.

Загалом завдяки реалізації різних програм у місті встановлено вже понад 400 ІТП — кожен третій будинок із централізованим теплопостачанням облаштований ІТП.

Фото ілюстративне

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *