Україна та Індія розглядають військову співпрацю, — Зеленський

Нарендра Моді прибув до Києва / фейсбук Зеленського, president.gov.ua

Україна та Індія розглядають серед інших питань військово-технічну співпрацю.

Про це президент Володимир Зеленський сказав увечірньому відеозверненні, інформуючи про візит прем’єр-міністра Індії Нарендра Моді в Україну. Глава держави підкреслив, що це перший такий візит за час відносин між Індією та незалежною Україною. 

«Ми довго говорили… і про війну РФ проти України, і про необхідність забезпечити саме справедливий мир… Говорили й про двосторонній порядок денний з Індією. Чотири міжурядові документи підписані. Є також домовленості щодо інших напрямів співпраці, зокрема й військово-технічної», — сказав Зеленський.

Відео дня

Він підкреслив, що вдячний Індії за пакети гуманітарної підтримки, які країна надає протягом цієї війни. 

«Індія залишається прихильницею міжнародного права та підтримує наш суверенітет, територіальну цілісність. Індія також бере участь у роботі щодо Формули миру… Все це додає нам оптимізму, і важливо, щоб якнайбільше глобальних суб’єктів чітко висловлювали свою позицію щодо фундаментальних норм міжнародного права і щоб відвідували Україну – демонстрували підтримку реально», — прокоментував глава держави. 

Зеленський додав, що наразі готуються ще важливі перемовини. «Сьогодні вже довгий і результативний день для нашої держави. І будуть ще наші міжнародні активності сьогодні. Тож зараз – тільки частина звіту за цей день», — анонсував Зеленськй.

За його словами, сьогодні обговорювалось також питання прискорення постачання зброї від партнерів. «Вчасне постачання – це постачання ключове зараз. Є пакети оголошені, проголосовані, але не поставлені в Україну. А фронт воює снарядами й технікою, а не словами «завтра» чи «скоро». Робимо все, щоб прискорити постачання», — підкреслив Зеленський.

Візит прем’єр-міністр Індії в Україну

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським у Києві сказав, що Індія не є нейтральною у війні Росії проти України, але виступає за дипломатичний діалог між країнами.

За словами прем’єра Індії, його країна дотримується двох аспектів у війні між РФ і Україною. Перщий, це те, що Індія прийняли гуманітарний бік справи з огляду на потреби українців під час війни та зробили все можливе, щоб ці потреби були задоволені. Він сказав, що і надалі Індія залишатиметься з Україною. Водночас, за його словами, є другий аспект ролі Індії і він полягає у тому, щоб «триматися подалі від війни», але це не означає, що Індія є просто байдужим спостерігачем. «Ми ніколи не приймали цієї ролі. Ми ніколи не були нейтральними і з першого ж дня стали на бік миру», — сказав Моді.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *