Україна хоче ратифікувати Римський статут: в Раді пояснили, як це вплине на наших бійців

В Раді заперечують, що ратифікація Римського статуту якось ускладнить бійцям захист України / колаж УНІАН, фото УНІАН, facebook.com/GeneralStaff.ua

Україна планує найближчим часом ратифікувати Римський статут, на базі якого працює Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Однак це матиме мінімальний вплив на українських військових, які зараз боронять українську державу. Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу сказав голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

На запитання, коли в Україні можуть ратифікувати Римський статут, він зазначив: «Ми сподіваємося, що це буде вже завтра».

Мережко розповів, що сьогодні відбулося спеціальне засідання Комітету, на якому було ухвалене рішення рекомендувати парламенту ратифікувати Римський статут.

Відео дня

«Це питання, яке має дуже довгу історію. По суті, майже чверть століття. Починаючи з 2000-го року, коли Україна підписала Римський статут, ми обговорюємо це питання. І на мій погляд, було висловлено практично всі аргументи», — сказав депутат.

Він зауважив, що існує «міф про те, що це може негативним чином вплинути на наших військових». «І коли по сотому колу намагаєшся пояснити, в тому числі, колегам, що цього, таких ризиків — вони мають, скажімо так, мінімальний характер, і переконати — це неможливо. Мабуть тому, що політики вважають, що вони знають краще, ніж будь-хто будь-яке питання, в тому числі, й це», — зазначив Мережко.

За його словами, на засіданні Комітету були виступи, зокрема міністра юстиції та представника Офісу генерального прокурора, які «відповіли у вичерпний ґрунтовний спосіб на всі запитання і міфи, і стереотипи, пов’язані з Римським статутом».

«Головне — те, що є певні запобіжники, які дозволяють захистити наших військових. Але ми маємо виходити з розуміння того, що міжнародне правосуддя спрямоване на боротьбу з порушеннями, в тому числі, законів і звичаїв війни», — сказав парламентар.

Мережко додав, що Міжнародний кримінальний суд базується в своїй діяльності на засадах комплементарності. «Тобто йдеться про допоміжний характер. Тобто він розглядає справу тоді, коли національна система правосуддя, правоохоронні органи, національні суди не спрацьовують… А якщо держава або не спроможна, інакше кажучи, або не хоче, або не може розглядати порушення міжнародного гуманітарного права, які передбачені Римським статутом, тільки тоді Міжнародний кримінальний суд займається цією справою», — пояснив він.

Депутат зауважив, що Україна намагається максимально жорстко дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права, зокрема Женевських конвенцій. «І наша система правосуддя функціонує ефективно. Тобто у нас є і бажання, і можливості розглядати будь-які порушення, пов’язані з нормами міжнародного гуманітарного права. Тобто це не загрожує», — сказав Мережко.

За його словами, в законопроекті є «додатковий запобіжник». «Йдеться про заяву до статті 124-ї Римського статуту, в якій передбачено, по суті, мораторій на юрисдикцію цього суду по відношенню до громадян України на сім років. І, до речі, завжди існує можливість вийти з будь-якого міжнародного договору, якщо він не влаштовує. Але для нашого іміджу і політичної підтримки, і прискорення процесів правосуддя важливо бути повноправним учасником Міжнародного кримінального суду», — підкреслив парламентар.

Україна може приєднатися до Римського статуту

Як повідомляв УНІАН, раніше президент України Володимир Зеленський подав до парламенту законопроект про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього.

Передбачається, що Україна ратифікує Римський статут, але протягом семи років після ратифікації не визнаватиме юрисдикцію МКС стосовно українців щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту.

Ратифікація дасть можливість Україні набути повноправного членства в МКС. Так, згодом Україна набуде повноправного членства в Суді та братиме участь в роботі Асамблеї держав — учасниць Римського статуту.

Як пояснила заступниця голови Офісу президента Ірина Мудра, ратифікація Римського статуту — одна з вимог вступу до Європейського Союзу. Також таке положення є у безпекових угодах з деякими країнами, зокрема Нідерландами та Німеччиною.

Вона зазначила, що участь України в МКС дозволить збільшити ефективність роботи суду щодо притягнення до відповідальності за злочини, які скоюють російські військові.

За словами Мудрої, повноцінна участь України у МКС спростить доступ українцям до спеціального Цільового фонду для потерпілих та підвищить шанси отримання компенсацій для потерпілих від російських злочинів.

Крім того, вона підкреслила, що ратифікація Римського статуту не означає, що з’явиться ризик притягнення до відповідальності українських військових.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *