Україна отримає перший транш від заморожених активів Росії до кінця літа

Фото: Валдіс Домбровскіс, Європейський комісар із питань торгівлі (Getty Images) Автор: Сергій Пишкін

Україна ймовірно отримає перший транш з доходів від заморожених російських активів до кінця літа. Його розмір складатиме 1,5 млрд євро (1,6 млрд доларів).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на європейського комісара із питань торгівлі Валдіса Домбровскіса.

Як нагадав Домбровскіс, у травні було погоджено використання доходів від заморожених російських активів на користь України.

«За нашими оцінками, цього року завдяки нашим заходам буде доступно до 3 мільярдів євро (3,21 млрд доларів), і ми очікуємо здійснити перший платіж у розмірі 1,5 мільярда євро до літніх канікул«, — додав він.

Єврокомісар додав, що в першу чергу увага на використанні цих доходів буде зосереджена на військовій підтримці України.

«Ми працюємо на повну силу, щоб вже найближчим часом провести першу закупівлю», — наголосив Домбровскіс.

Заморожені активи Росії

Після повномасштабного вторгнення Російської Федерації на територію України, партнери Києва заморозили активи країни-терориста. Мова йде про близько 300 млрд доларів, втім точної цифри немає. Ці активи включають золото-валютні резерви Центрального банку Росії, які зберігаються в іноземних фінансових установах. Київ наполягав на тому, щоб кошти були передані Україні, втім союзники переймались через репутаційні, а також юридичні ризики.

21 травня, Рада Європейського союзу схвалила передачу Україні доходів від заморожених активів Росії. Ба більше, вже в червні країни G7 домовились про передачу Україні 50 млрд доларів, для яких будуть використані відсотки від заморожених активів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *