Здай кров – сходи на футбол: у Вінниці відзначать День донора з призами

У середу, 14 червня, світ відзначатиме День донора крові. Вінничан запрошують на обласну станцію переливання крові, де можна буде не тільки стати донором, а й зустрітись із «Вінницькими вовками», зробити фото на згадку та отримати у подарунок квитки на гру.

Починаючи із 8-ї години ранку Вінницька обласна станція переливання крові буде відкрита для вінничан, які бажають стати донорами. Єдиний документ, який приймуть на станції для оформлення процедури – український паспорт.

Як розповіла головний лікар станції Оксана Банах, наразі у дефициті – перша група крові із негативним резусом.

  • Кров потрібна постійно – першої негативної у нас зараз дуже мало доз. Не потрібно боятися процедури. Просто варто дотримуватись деяких правил, берегти себе, вечеряти напередодні та снідати у день здачі легкою іжею, але без молока чи кисло-молочних продуктів. Донорська кров, особливо із негативним резусом, потрібна постійно. Та все ж, ми можемо попросити людину прийти іншого дня, якщо наприклад тієї чи іншої групи крові в нас є достатньо.

Як зазначила лікар, перед забором крові донор має пройти кілька обстежень. Зокрема, його особа перевіряється за базою так званих «відсторонених від донорства», потім людина заповнює анкети, за недостовірність якої може понести кримінальну відповідальність.

Наступний крок – консультація із лікарем та здача експрес-аналізу, а також визначення розміру індивідуально допустимої дози та виду донації – тобто здаватиме людина цільну кров чи окремий її компонент, наприклад плазму. Процедура обстеження та здачі крові триває від 40-ка хвилин до однієї години.

Після забору, кров додатково перевіряють на безпечність і лише потім вона потрапляє до лікувального закладу. Максимальна доза здачі крові за один раз складає 470 мл.

Перед здачею крові протягом доби не слід курити, вживати алкоголь, кисло-молочні продукти, молоко. Донором може бути людина віком від 18-ти років та бажано до 60-ти, вагою від 55-ти кілограм, яка не хворіла/хворіє гепатитом, не приймає антимікробні препарати та антибіотики або з моменту останнього прийому пройшло два тижні. Перед здачею крові слід поснідати, але їжа має бути легкою.

Після забору крові донор від станції отримує компенсацію на харчування, щоправда – всього 36 гривень 50 копійок (станція вже звернулась із проханням до Вінницької обласної державної адміністрації підвищити цей стандарт). Також людина, яка здала кров, отримує довідку від лікаря на два дні відпочинку від роботи чи навчання.

Долучиться до здачі крові і майже уся команда з американського футболу: «Вінницькі вовки» облаштують невеличку фотозону, а також безкоштовно роздаватимуть іншим донорам квитки на свої ігри.

(Еще нет голосов, оставьте первым)