Зеленського закликали розблокувати судову реформу

Вам теж набридли суди, які захищають корупціонерів і кидають невинних за ґрати, а не навпаки?

Цьому є причина.

Ще торік у листопаді набрав чинності ініційований президентом Зеленським закон, який мав цю ситуацію виправити. Але його реалізацію було покладено на Вищу раду правосуддя (ВРП) – нереформований орган, який фактично заблокував його впровадження.

Зокрема, Вища рада правосуддя протидіє перезапуску Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) – органу, що відповідальний за добір нових суддів в Україні й оцінювання чинних. Нову ВККС мали набрати на конкурсі за участі міжнародних експертів із числа тих, хто відбирав суддів для Вищого антикорупційного суду.

Проте, ВРП затвердила незаконне положення про конкурс, яке нівелювало роль міжнародних експертів у ньому. Врешті-решт вийшли всі строки, передбачені законом, і новий етап судової реформи залишився заблокованим корумпованими суддями із ВРП.

Сьогодні провідні громадські організації закликали президента ініціювати законодавчі зміни, які:

1. забезпечать прозорий конкурс до ВККС за правилами, встановленими конкурсною комісією за участі міжнародних експертів, а не корумпованими суддівськими елітами;

2. розблокують створення Етичної комісії, яка очистить ВРП від негідних представників;

3. врахують застереження Венеційської комісії щодо необґрунтованого скорочення Верховного Суду.

На сьогодні виправити положення власного закону так, щоб корумповані судді не блокували його впровадження – цілком до снаги президентові.

І вся відповідальність за цей процес – також на ньому.

Повний текст заяви доступний тут.

Підписанти:

Фундація DEJURE

Центр протидії корупції

Центр політико-правових реформ

Transparency International Україна

Автомайдан

(Еще нет голосов, оставьте первым)