Знесення садиби Зеленських: у КМДА заявили, що влада Києва не надає дозволи на будівництво

Влада Києва не надає дозволи на будівництво, це виключно функція центральної влади, заявив заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Петро Оленич, коментуючи несанкціоноване знесення садиби Зеленських 19 липня.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє КМДА.

За словами Оленича, містобудівні умови та обмеження для садиби Зеленських були видані згідно з рішеннями Київського окружного та Шостого апеляційного адміністративних судів, але навіть при цьому містобудівні умови не є дозволом на будівництво, а лише описують технічні показники для майбутнього проєкту будівництва.

"Департамент містобудування та архітектури надав умови на реконструкцію існуючого об’єкта в межах існуючих параметрів та існуючої висоти – без зміни зовнішніх геометричних розмірів. Ще раз наголошую: це дані для проєктування. Ми не надаємо дозволів на будівництво. Дозволи — це виключно функція центральної влади», — зазначив Оленич.

Як наголосили в КМДА, столична влада була зобов’язана виконати рішення суду, оскільки інше є злочином.

У КМДА нагадали, що Департамент земельних ресурсів вчасно відправляв до Державної архітектурно-будівельної інспекції України та прокуратури інформацію про будівельні роботи, які проводяться без будь-яких дозвільних документів за адресою будинку: вулиця Олександра Кониського, 22.

Окрім того, Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю КМДА звертався до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України з ініціативою проведення позапланового заходу державного архітектурно-будівельного контролю об'єкта на вул. Кониського, 22, ідеться в повідомленні.

На звернення департаменту міністерство не відреагувало належним чином та не провело перевірку, підкреслили в КМДА.

"І хоча Департамент охорони культурної спадщини та власники садиби Зеленських підписали Меморандум про відновлення будівлі, міська влада все одно позиватиметься в суді до забудовника і власників будівлі щодо її відновлення в тому вигляді, який вона мала. Аби мати законні механізми впливу на недобросовісних власників будівлі" , — наголосили у міській держадміністрації.

Як повідомляв Укрінформ, Департамент охорони культурної спадщини КМДА виступив із вимогою до правоохоронних органів про належне реагування на знесення садиби Зеленських і притягнення винних до відповідальності.

У столичній поліції повідомили, що розпочали розслідування.

23 липня Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із власниками будівлі садиби Зеленських. Власник незаконно знесеної садиби Зеленських періоду ХІХ століття зобов'язався відновити будівлю власним коштом.

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань моніторингу та оцінки ефективності діяльності органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади в місті Києві — столиці України під час воєнного стану вирішила, що після ситуації зі знесенням історичної будівлі "Садибний житловий будинок Євменія Зеленського" необхідно оновити склад Консультативної ради з охорони культурної спадщини при КМДА.

Садиба Зеленських — це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. Із 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинилися.

Фото: Офіс генпрокурора

www.ukrinform.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *