Більш ніж 90 тисяч родин отримали допомогу від вінницького благодійного фонду

Громадська організація, а згодом — фонд «Вінниця — комфортне та безпечне місто» існує на теренах Вінниччини ще з 2011 року й наразі до нього входить близько 50 волонтерів. Про створення та діяльність організації кореспондентці Vin-people розповів її керівник Андрій Ковальов.

З дня заснування організації її очільник почав налагоджувати зв’язки із закордорнними фондами, один з яких запропонував передати в Україну канцелярію. Андрій Ковальов знайшов ресурси, аби доправити товар до Вінниці, та подарував дітлахам з малозабезпечених сімей безмежне щастя. Згодом громадська організація розширила діяльність — проводила по обласному центрі безкоштовну діагностику серця, організовувала вимірювання тиску усім охочим, влаштовувала прогулянки на конях для дітей з інвалідністю. Для десяти вінницьких лікарень партнери з-за кордону передали медичне устаткування: протипролежневі матраци, багатофункціональні ліжка та одну карету медичної допомоги для важкохворих пацієнтів, яку передали 2-й міській лікарні.

— Облаштуванням госпіталів я пишаюсь найбільше, адже в моєму житті склалась така ситуація, коли така машина була потрібна, а її не було. Довелося самостійно доставляти дружину до столиці. На щастя, усе обійшлось, — розповідає Андрій.

Через деякий час громадська організація перетворилась у фонд, який зараз має власну сторінку в соцмережі Facebook, а також групу у Viber. Кожен, хто потребує допомоги, проходить реєстрацію, заповнює анкету та забирає бажане. Вінницька ОДА виділила приміщення (територія колишньої школи №8), де добровольці та волонтери розвантажують та фасують продукцію. Туди ж приходять люди, яким ця допомога потрібна. Після кожної видачі фонд подає звіти до силових структур про виконану роботу. На сьогодні допомогу від фонду отримали понад 90 тисяч родин.

— Одна розвантажена фура — це підтримка десяти тисячам родин по регіону, — каже Андрій Ковальов. — Та найбільшою перешкодою на нинішній час є фінансова сторона. Маючи партнерів з Канади та Німеччини, які готові безкоштовно надавати продукцію, нам потрібні кошти, щоб доправити товар в Україну. Для того, щоб отримати одну машину, потрібно три тисячі євро. Зараз я шукаю фандрейзера — людину, яка б займалася збором грошей для фонду.

Організатори фонду пропагують спорт серед дітей та молоді. Для цього проводять спортивні турніри з футболу, боксу та шахів, в яких цього року взяло участь 15 тисяч дітей. Андрій Ковальов заснував «Школу помічника депутата» та «Школу ефективного домоправителя», де всі охочі можуть вивчати правові відносини та політичну освіту.

— Пам’ятаю, як до мене в кабінет зайшов літній чоловік. Якщо всі, хто приходив на прийом, щось просили, то він просто хотів поговорити. Після розмови дідусь подякував та пішов, — розповідає Андрій. — Наступного дня я зустрів його біля кабінету з банкою чорничного варення. Він підійшов до мене з такими словами: «У мене всього дві таких банки: одну я хочу віддати тобі за те, що ти мене вислухав, а другу залишу собі, щоб життя було хоч трішечки солодшим». Це стало моїм найяскравішим спогадом за все існування фонду й змусило багато чого переосмислити.

Незабаром після цієї ситуації Андрій Ковальов створив клуб дозвілля «Зустріч», в якому людей похилого віку вчать користуватись комп’ютером та навчають англійської мови. За словами чоловіка, це чудова можливість утворити нове коло спілкування серед людей похилого віку.

На сьогодні фонд «Вінниця безпечне та комфортне місто» забезпечує літніх людей гуманітарною допомогою та їжею, що передають із США іноземні партнери.

— Найчастіше мене запитують, для чого я цим займаюсь, яка в мене мета, — каже засновник фонду. — Потрібно робити добро — ми ж люди! Проте більшість про це забули, тож моя ціль — усім про це нагадати! Наш фонд — один з найбільших в Україні, який допомагає діткам з обмеженими можливостями, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам, людям похилого віку та переселенцям. Наше першочергове завдання — навчити людей при першій можливості допомагати іншим!