Із законопроекту прибрали положення про демобілізацію: у комітеті Ради пояснили рішення

Фріз прокоментувала рішення комітету щодо демобілізації / Фото УНІАН

Членкиня Комітету Верховної ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз прокоментувала рішення про виключення із законопроекту про мобілізацію положення, що встановлювало демобілізацію через 36 місяців служби.

«Безпосередньо ключовою новиною, я думаю, є те, що за зверненням головнокомандувача ЗСУ, міністра оборони, уряду на голову ВРУ, який своєю чергою звернувся на Комітет, було знято норму про звільнення з військової служби під час дії воєнного стану», — заявила Фріз у коментарі «Суспільному».

Як зазначила народна депутатка, у редакції, яка була проголосована в першому читанні, норма звучала наступним чином: 36 місяців безперервної військової служби й звільнення, за рішенням Ставки верховного головнокомандувача.

Відео дня

«Комітет розглядав цей блок лише у контексті рішення Ставки та було ухвалене рішення про те, що це є неконституційно, що терміни та питання звільнення — прерогатива Верховного головнокомандувача, було залишено, що 36 місяців безперервної військової служби, за указом президента. На кшталт того, як зі строковиками», — сказала Фріз.

Також членкиня оборонного комітету підкреслила, що 9 квітня відповідну норму було знято із розгляду. «Мотивація, що це звернулись військові, аргументація і також рекомендація про кінцеві положення вказана, що уряд має розробити відповідний законопроект щодо ротацій, звільнення та медично-соціального відновлення», — додала вона.

Фріз також зауважила, що «відсутність чіткого алгоритму звільнення з військової служби під час дії воєнного стану є негативним чинником, який впливає на питання мобілізації та сприяє збільшенню кількості ухилянтів».

«Люди мають розуміти і влада має чесно говорити з людьми стосовно алгоритмів призову, викладаючи туди не лише заходи впливу, а в тому числі й мотиваційні чинники та механізмів звільнення», — наголосила Фріз.

Нардепка сподівається, що норма в 36 місяців буде повернута парламентом, якщо він хоче проявити політичне лідерство в такому суспільно-резонансному питанні, як мобілізація.

Демобілізації немає у законопроекті про мобілізацію

Ввечері стало відомо, що Комітет ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки виключив положення щодо демобілізації і ротації військовослужбовців із урядового законопроекту.

Народний депутат Федір Веніславський повідомив, що з таким проханням до Ради звернувся Кабінет міністрів. Ці питання мають унормувати окремо, в іншому законопроекті.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *