Коли Україна закінчить переговори з Євросоюзом: посол назвала дату

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року / колаж УНІАН, фото скриншот, УНІАН / Владислав Мусієнко

Тривалість переговорів з Євросоюзом щодо вступу України може зайняти менше часу, ніж раніше, у випадку з деякими іншими країнами, і цілком реалістична дата — 2030 рік, розповіла посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова в інтерв’ю РБК-Україна. 

«Я думаю, що пара років може бути занадто мало. Але досі я бачила в Україні велику рішучість і велику завзятість рухатись швидко. Тому я насправді думаю, що у випадку з Україною це може зайняти менше часу, ніж раніше, у випадку з деякими іншими країнами. Вважаю, що 2030 рік – це дуже реалістична дата», — сказала вона. 

Водночас Матернова наголосила, що це не означає, що процес вступу України до Євросоюзу вже незворотний, адже, судячи з минулого досвіду, могли й бути причини для зворотності. 

Відео дня

«Ось якщо, скажімо, країна перетворилася на диктатуру, то, напевно, — у житті в цьому сенсі немає нічого незворотного, так? Але якщо ви запитаєте, чи це є твердим зобов’язанням, і чи перебуваємо ми з Україною на шляху до ЄС, то я відповіла б рішучим «так». І насправді це не можна було сказати до повномасштабного вторгнення», — пояснила посол. 

Україна в ЄС — останні новини

Як раніше писав УНІАН, нещодавно Рада ЄС погодила початок переговорів про вступ з Україною та Молдовою. Вже 25 червня ЄС розпочав підготовку до міжурядових конференцій з цими країнами.

«Я вдячний Раді ЄС за тверду політичну волю. Ми з нетерпінням чекаємо 25 червня, коли Україна та ЄС проведуть свою першу міжурядову конференцію, яка фактично покладе початок процесу переговорів», — відреагував український президент Володимир Зеленський. 

Як відомо, Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що до повноправного членства в ЄС Україні залишилося всього три кроки. За його словами, вступ України до ЄС буде подією глобального значення для Європи. 

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *