Міністр юстиції: Зеленський не втратить свою легітимність після 21 травня

Зеленський не втратить легітимність після 21 травня / фото t.me/V_Zelenskiy_official

Президент України Володимир Зеленський залишатиметься легітимним президентом і після 21 травня. Таку думку висловив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв’ю BBC. 

«Повноваження президента тривають до обрання наступного. Але чимало норм Конституції сформульовано таким чином, що той, хто хоче знайти до чого придратися чи на чомусь побудувати якусь теорію змови – то він це знайде. Тому варто очікувати багато шуму і крику, особливо базуючись на тому, що автори-розробники Конституції мало вірили в реалістичність повномасштабної війни за участю України і тому досить незграбно повелись стосовно відповідних норм, які прописані в Конституції», – пояснив Малюська. 

На запитання, чи доречно було б звернутися до Конституційного суду, щоб він поставив крапку у цьому питанні, Малюська відповів: «Напевно, зараз це вже пізно робити, тому що саме таке звернення означає, що питання є і є сумніви, вони обґрунтовані, і нам треба цілий авторитет Конституційного суду, який би цю ситуацію врегулював. Враховуючи комунікаційну і безпекову ситуацію в країні – зараз офіційно і публічно ставити під сумнів легітимність президента була б величезна помилка». 

Відео дня

Крім того, міністр юстиції запевнив, що всі укази чи документи, які підписані Зеленським після 21 травня, матимуть законність. 

«Жоден президент ніколи не працював день в день, як це визначає Конституція. Це стосується і парламенту так само. Дискусії конституціоналістів були, але, знову ж таки, врешті-решт, ця норма про строк повноважень – вона напряму ніколи не застосовувалась. Це лише як певний орієнтир, який слід тлумачити і застосовувати в прив’язці до норм, які визначають дату виборів», – підсумував Малюська. 

ІПСО Росії про нелегітимність Зеленського після 21 травня: що треба знати

Раніше стало відомо, що Росія почала спецоперацію під назвою «Майдан-3», щоб роздмухувати питання легітимності української влади та поставити під сумнів всі її рішення.

Напередодні керівник Центру протидії дезінформації при РНБО Андрій Коваленко заявив, що в Україні триває друга хвиля російської дезінформації стосовно «нелегітимності» влади. Зокрема, він зазначив, що проплачені Росією люди можуть вийти на протести, просуваючи кремлівські тези.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *