«Можливість закриється назавжди»: експерт зробив прогнози щодо вступу України в НАТО

На думку експерта, відсутність запрошення для України наразі є помилкою / фото president.gov.ua

Голова правління Українського кризового медіацентру Валерій Чалий заявив, якщо Україна не отримає запрошення в НАТО у найближчий рік або два, то можливість цього може зникнути.

«Якщо в найближчі рік-два не буде запрошення України в НАТО, я думаю, ця можливість для України і для НАТО закриється назавжди. Моя позиція обґрунтована, я можу пояснювати, чому, це правда. Україна буде змушена шукати альтернативний шлях», — сказав він в ефірі Radio NV.

Чалий вважає помилкою «не використати зараз [цю можливість] і не дати політично меседж Кремлю». За його словами, на сьогодні лідера, який здатний прийняти таке рішення, немає. 

Відео дня

Водночас віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі телемарафону заявила, що за результатами саміту НАТО для України важливо отримати спільне рішення країн-членів Альянсу про гарантовану військову підтримку. 

«На саміт НАТО працюємо над тим, щоб була гарантована фінансова позиція щодо військової допомоги, щоб ми не залежали від політичних процесів у США, чи в іншій країні серед союзників. Окремі рішення (мають бути ухвалені – ред.) стосовно протиповітряної оборони. Сьогоднішнє влучання ракети у житловий будинок у Дніпрі (28 червня — УНІАН) — це чергове свідчення того, що небо над Україною має бути закрите», — підкреслила вона. 

НАТО і Україна — останні новини

Раніше журналісти CNN повідомили, що США та союзники обговорюють, що обіцяти Україні щодо її членства в НАТО. Зокрема офіційні особи США та Німеччини запропонували, щоб альянс під час саміту наступного місяця пообіцяв, що в України є «міст» до членства в НАТО.

Водночас президент України Володимир Зеленський і генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг розповіли, чого чекають від саміту лідерів Альянсу. Відомо, що на заході посилення підтримки України буде топ-пріоритетом для лідерів союзників.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *