«Обмежено придатних» до служби більше не буде. Що робити тим, хто має цей статус

Фото: Міноборони розповіло про зміни для тих, хто мав статус «обмежено придатний» (Getty Images) Автор: Наталія Юрченко

Статус «обмежено придатний» до військової служби скасували в Україні. Військовозобов’язані, які мають цей статус, повинні пройти військово-лікарську комісію.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони України у Telegram.

Нещодавно президент України Володимир Зеленський підписав закон №3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний».

Як зазначає Міноборони, скасування статусу «обмежено придатний» не означає автоматичного переходу до іншого статусу «придатний» чи «непридатний». Закон набирає чинності через місяць після опублікування, тобто 4 травня 2024 року.

Громадяни, які визнані «обмежено придатними», мають повторно пройти ВЛК протягом дев’яти місяців після набрання чинності законом — до 04 лютого 2025 року.

Після набрання законом чинності уряд має три місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визначають оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Після повторного огляду військові визнані непридатними — будуть
звільнені з військової служби, а придатні — продовжать проходити військову службу

Своєю чергою військовозобов’язані визнані непридатними виключаються з військового обліку, а придатні — можуть проходити службу.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, Верховна рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні ще на три місяці. Вони діятимуть щонайменше до 13 травня 2024 року. Очікується, що воєнний стан та мобілізацію продовжать.

Нещодавно парламент в цілому ухвалив закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист.

Більше про зміни у процесі мобілізації та як зміняться правила для військових — дізнайтеся у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна у Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *