Перша втрата. Що відомо про катастрофу F-16 та льотчика Олексія «Мунфіш» Меся

Фото: льотчик Олексій «Мунфіш» Месь (facebook.com/144thFighterWing) Автор: Дмитро Левицький

Україна втратила винищувач F-16 під час відбиття російської масштабної повітряної атаки 26 серпня. В результаті катастрофи загинув досвідчений льотчик Олексій Месь з позивним «Мунфіш».

Що відомо про катастрофу та загиблого льотчика, — розповідає РБК-Україна нижче.

Що відомо про втрату F-16

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, під час відбиття масованої російської атаки з одним з винищувачів F-16 був втрачений зв’язок. Це сталося після того, як винищувач почав заходити на наступну ворожу ціль.

Пізніше з’ясувалося, що F-16 зазнав катастрофи, а льотчик — загинув. Для встановлення причин аварії було створено спеціальну комісію Міноборони. Наразі комісія працює в районі падіння літака.

Водночас американські ЗМІ писали, що можливою причиною аварії могла бути поломка літака чи помилка пілота, але наразі це з’ясовується. Крім того, «Голос Америки» з посиланням на джерела в Повітряних силах України зазначали, що не виключається і так званий «дружній вогонь».

«Розглядаються різні версії, включаючи «дружній вогонь» своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота. Але достеменно причини буде відомо лише після завершення розслідування», — розповів ЗМІ представник ПС.

Як написало видання The Wall Street Journal, всього наразі Україна отримала від західних партнерів шість винищувачів F-16.

Що відомо про загиблого льотчика F-16

За даними джерела РБК-Україна у Силах оборони, в результаті катастрофи загинув льотчик Олексій Месь з позивним «Мунфіш». Про його загибель під час відбиття російської ракетно-дронової атаки повідомили сьогодні в Повітряному командуванні «Захід», але не уточнювали, яким саме літаком він пілотував.

Як розповіли в командуванні, «Мунфіш» під час свого останнього бойового вильоту знищив три крилаті ракети та один ударний безпілотник. А загалом, залучені до відбиття російської атаки F-16 збили у понеділок чотири ворожі ракети.

Олексій Месь — лучанин. Народився 20 жовтня 1993 року. Військову службу проходив за контрактом.

У вересні 2023 року стало відомо, що льотчик з позивним «Мунфіш» проходить навчання на F-16 у Британії. Про його навчання, зокрема, повідомляло 144-те винищувальне крило Повітряних сил Нацгвардії США. «Мунфіш» навіть включався в ефір телемарафону та розповідав про навчання українців на західних винищувачах.

«Я б порівняв наші літаки, які у нас є на озброєнні, з F-16, як перейти з кнопкового телефону на 16-й iPhone», — розповідав він тоді.

До цього «Мунфіш» разом з іншим відомим українським льотчиком Андрієм Пільщиковим з позивним «Джус» лобіювали питання передачі Україні західних винищувачів F-16. «Джус» та «Мунфіш» їздили в США та зустрічалися з американськими урядовцями, щоб переконати їх дозволити передачу F-16 українській армії.


Перша втрата. Що відомо про катастрофу F-16 та льотчика Олексія "Мунфіш" Меся

Фото: українські льотчики «Джус» та «Мунфіш» в США

«Джус» загинув 25 серпня 2023 року в результаті авіакатастрофи під час польоту над Житомирською областю. «Мунфіш» віддав життя за Україну через рік та один день.

До того, як пересісти на F-16 Месь був командиром ескадрильї українських винищувачів МіГ-29. Сьогодні, 29 серпня, відбулася церемонія прощання з загиблим льотчиком. Наказом головкома ЗСУ йому посмертно присвоїли військове звання полковник.

Під час підготовки матеріалу використовувались публікації WSJ, «Голос Америки», Reuters, CNN, заяви Генштабу та Повітряного командування «Захід», а також дані джерела РБК-Україна в Силах оборони.

Нагадаємо, про прибуття перших F-16 в Україну стало відомо на початку серпня — в день Повітряних сил України. Тоді президент Володимир Зеленський зібрав ЗМІ та показав перші винищувачі.

Більше про те, як Україна може використовувати F-16 у війні з РФ, — читайте в матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *