Польща має «секретну зброю», аби налаштувати Трампа проти Путіна, — Politico

Ця зустріч пройшла успішно, адже між Дудою і Трампом гарні політичні відносини / фото REUTERS

Уряд Польщі вважає, що має «секретну зброю» для того, щоб налаштувати Дональда Трампа проти російського диктатора Володимира Путіна, пише Politico. 

У виданні нагадали, що коли наприкінці квітня Конгрес США ухвалив пакет допомоги Україні на суму 60,8 млрд доларів, законодавці опозиційної польської партії «Право і справедливість» заявили, що це сталося завдяки впливу одного з них, а саме президента Польщі Анджея Дуди, який раніше зустрівся з Трампом у Нью-Йорку. 

«Великі оплески президенту Анджею Дуді, який отримав потужні ресурси для боротьби з російським імперіалізмом», — зазначив депутат від «ПіС» Даріуш Матецький на своїй сторінці в соціальній мережі X.

Відео дня

«Президент Анджей Дуда може мати повне відчуття добре виконаної роботи для Польщі та всього регіону», — підкреслив інший депутат ПіС Марцін Пшидач.

Politico стверджує, попри те, що у розділеній Польщі, де існують розбіжності між урядом прем’єр-міністра Дональда Туска і «ПіС», існує «рідкісна згода» щодо необхідності перетягнути на свою сторону Трампа. 

«Я вірю, що під час зустрічі в Нью-Йорку президент прислухався до рекомендації польського уряду і представив польську точку зору на питання безпеки. У цих питаннях нам потрібна максимальна згода і мінімум суперечок», — наголосив Туск у соцмережі X.

Журналісти додали, що зустріч Дуди збіглася в часі зі зміною політики експрезидента США та республіканців щодо допомоги Україні, адже через день Трамп, який раніше прихильно відгукувався про Путіна та звинувачував Україну у її політичних негараздах, у своїх соцмережах зробив заяву: 

«Як всі погоджуються, виживання і сила України повинні бути набагато важливішими для Європи, ніж для нас, але це також важливо і для нас! Рухайся, Європо, рухайся!».

У виданні підкреслили, що Трамп любить, коли його вихваляють та поважають публічно. Так, політики «ПіС» постійно виступають на зборах консерваторів у США, а Дуда був одним із небагатьох, хто не привітав Джо Байдена з перемогою на виборах у 2020 році. Також у 2018 році уряд «ПіС» розглядав можливість назвати базу в Польщі «Форт Трамп», аби спонукати Білий дім розмістити американські війська в Польщі. 

Ставлення польського уряду до Трампа

Попри прихильність Дуди до Трампа, теперішній уряд Польщі насторожено ставиться до нього. Відомо, що Туск раніше критикував Трампа за його «антиукраїнські настрої» та «проросійську позицію». Він також закликав спікера Палати представників США Майка Джонсона пришвидшити надати пакет допомоги.

Своєю чергою міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський закликав польських націоналістів та консерваторів скористатися своїми особливими відносинами з Трампом, аби підтримати Україну. 

«Україна потребує підтримки… тому я звертаюся до наших націоналістів, до тих, хто підтримав Дональда Трампа… змусивши польську громадськість повірити, що вони мають з ним особливі стосунки. Це момент, щоб використати цей вплив, якщо він дійсно існує», — зазначав він. 

Крім того, під час візиту до США Дуда зустрівся з Майком Джонсоном, який всупереч радикалам у власній Республіканській партії проштовхнув пакет допомоги. 

«Дуда — наш республіканський шептун», — наголосив раніше в інтерв’ю Politico Міхал Барановський, який очолює польський офіс Німецького фонду Маршалла. 

Що про це думають експерти

Своєю чергою депутат Європарламенту Анджей Галіцький, який є правою рукою Дональда Туска в Брюсселі, поглузував з ідеї про те, що Дуда та «Право і справедливість» могли б змінити думку Трампа щодо України. 

«Нонсенс», — зауважив він в інтерв’ю Politico та назвав такі заяви депутатів «ПіС» «смішним спін-наративом».

Також більшість політологів вважаються, що зустріч між Дудою і Трампом, швидше за все, була випадковим збігом обставин, ніж польськими переконаннями. 

«Ця зустріч президента Анджея Дуди з колишнім президентом Дональдом Трампом, можливо, була приємною… але в цьому випадку вона не мала значення. Давайте не будемо перебільшувати», — запевнив політолог Збігнєв Левицький в інтерв’ю польській газеті Fakt.

Зустріч Дуди і Трампа

Як писав УНІАН, у квітні Дуда неофіційно зустрівся з Трампом у Нью-Йорку, під час зустрічі вони говорили про війну в Україні. Повідомлялось, що вечеря тривала дві з половиною години та відбулася в апартаментах колишнього президента США в Трамп-Тауер, де він залишився під час участі у судовому процесі над ним у Нью-Йорку. 

«Ми провели разом чотири чудові роки. Можливо, нам доведеться повторити це знову», — сказав Трамп журналістам перед вечерею. 

Після цієї зустрічі Трамп вперше висловився про необхідність посилити підтримку України, як зазначалось раніше у публікації. Також він дорікнув європейським союзникам у недостатній підтримці Києва. 

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *