Шольц закликав лідера Китаю тиснути на РФ для припинення жахливої війни

Олаф Шольц та Сі Цзіньпін / Фото: соцмережі

Сі Цзіньпін каже, що слід "остудити ситуацію".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна тиснути на Росію, щоб вона припинила її «безглузду» війну в Україні.

Про це Шольц написав у соцмережі X.

«Слово Китаю має вагу в Росії. Тому я попросив президента Сі вплинути на Росію, щоб Путін нарешті припинив свою безглузду кампанію, вивів свої війська і припинив цю жахливу війну», – написав він.

Шольц заявив, що домовився з Сі: Китай і Німеччина хочуть «інтенсивно та позитивно» координувати зусилля щодо сприяння проведенню конференції високого рівня в Швейцарії та майбутніх міжнародних мирних конференцій.

Під час переговорів у Китаї Шольц сказав, що «російська агресивна війна проти України та озброєння Росії мають дуже значний негативний вплив на безпеку в Європі», повідомив офіс канцлера.

«Вони безпосередньо зачіпають наші основні інтереси», – сказав канцлер. Водночас Шольц додав, що вони «шкодять всьому міжнародному порядку, оскільки порушують принцип Статуту ООН».

Що каже Сі

Нагадаємо, Сі озвучив чотири принципи врегулювання «конфлікту в Україні». За словами лідера Китаю, країни повинні зосередитися на «підтриманні миру та стабільності та утримуватися від пошуку корисливих цілей», а також «охолодити ситуацію і не підливати масло у вогонь».

Китайський лідер також не став обіцяти Шольцу, що візьме участь у мирному саміті в Швейцарії, запланованому на червень. Він зазначив, що підтримає таку міжнародну конференцію, якщо вона буде визнана як Росією, так і Україною.

Переговори Шольца і Сі тривали понад три години.

Читайте також провідні новини дня:

  • Що може готувати путінська армія через 23 дні: експерт назвав головні загрози для України
  • За крок до Третьої світової: як Захід переконує Ізраїль не бити по Ірану та до чого тут Росія і Китай
  • Вилучення транспорту на потреби ЗСУ: все про резонансну норму в законі про мобілізацію

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *