Захід «заплющив очі» і програє у війні з «віссю зла»: тривожна стаття The Telegraph

Китай допомагає Росії з організацією постачання зброї з Північної Кореї / Фото: Associated Press

На думку британського парламентаря Ієна Дункана Сміта, демократичний Захід де-факто перебуває у стані війни з віссю тоталітаризму. Але найбільше тривожить, що демократія програє, навіть не усвідомлюючи цього.

Системна загроза, яку становить для вільного світу нова вісь тоталітарних держав, є найбільшою після закінчення холодної війни. Вона розростається кожного дня, але Захід заплющує очі, щоб не бачити небезпеку.

Про це пише британський політик Ієн Дункан Сміт у своїй колонці для The Telegraph.

Парламентар зауважив, що «вісь зла» створили Китай, Росія, Північна Корея та Іран, але цей список постійно розширюється: Сирія, М'янма, деякі країни Перської затоки та ціла низка країн Африки обрали для себе тоталітарний шлях.

«Кожна з цих країн вже має список звинувачень у жорстокості, що викликає жах. Злочини Росії, звичайно, добре відомі, багато з них скоєні в рамках прагнення Володимира Путіна відновити кордони колишнього Радянського Союзу.  Після того, як 2008 року Кремлю зійшла з рук його агресивна війна проти Грузії та незаконна анексія Криму 2014 року, відбулося жорстоке і неспровоковане вторгнення в Україну в 2022 році. Внутрішні репресії Путіна проти політичної опозиції та зовнішні кібератаки на Захід посилюють жахливу і загрозливу репутацію Росії як за кордоном, так і всередині країни», – зазначив Сміт. 

Політик звернув увагу й на дії Китаю. Пекін допомагає РФ в організації постачання зброї з Північної Кореї. Водночас на території Китаю вже багато років відбувається геноцид  уйгурського народу в Сіньцзяні. Також Пекін розірвав китайсько-британську декларацію щодо Гонконгу, чинить репресії стосовно «інакодумців» і борців за демократію і використовує тактику залякування сусідніх держав. До того ж Тайвань у будь-який момент може стати жертвою агресивного вторгнення з боку Китаю і окупації.

Ці два тоталітарних режими – РФ та Китай –  також тісно співпрацюють з Іраном, забезпечують його зброєю й надають стратегічну підтримку.

«Захід фактично перебуває у стані війни з цією віссю тоталітаризму, і сувора реальність полягає в тому, що ми програємо, навіть не усвідомлюючи цього. Після закінчення холодної війни демократія поступово відступає. Зараз, вперше за багато років, більшою кількістю незалежних держав керують автократії. Роль Китаю в цьому процесі має вирішальне значення», – наголошує Сміт.

За його словами, активна стимуляція економіки Китаю західними державами обернулася проти них і призвела до небезпечної залежності від величезної кількості китайських товарів.

«Ми залежимо від цієї загрозливої і жорстокої країни у величезних сферах нашої економіки. Батареї, вітряки, електромобілі, рідкоземельні мінерали – цей список можна продовжувати і продовжувати. Навіть наші університети залежні від грошей китайських студентів.», – зауважив британський політик. 

На його думку, країни «Великої сімки» визнають наявність проблеми, але, здається, вважають, що легше «заплющити очі» і нічого не робити, пожинаючи при цьому будь-яку пропоновану короткострокову вигоду.

«Сьогодні зростання тоталітарних країн і бездіяльність Заходу нагадують умиротворення 1930-х років з усіма наслідками, що звідси випливають. Ні, це не якийсь міфічний «кінець історії», а лише її повторення», – підсумував Ієн Дункан Сміт.

Нагадаємо, у гучній статті NYT зазначається, що для перемоги України у війні обіцянок Заходу недостатньо. Виділеної Києву допомоги не вистачить, а безпекові угоди не містять реальних гарантій.

Читайте також провідні новини дня:

  • Мобілізація по-новому: названо єдину умову, за якої чоловіки можуть не брати повістку від ТЦК
  • Пастки першого саміту миру у Швейцарії: болісні компроміси — торгівля територіями та відмова від НАТО
  • Шум від генераторів: у яких випадках каратимуть гривнею та вилучатимуть техніку

 

tsn.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *