ЗСУ, схоже, відбили атаку механізованого батальйону під Авдіївкою. ISW пояснює, що це значить

Ілюстративне фото (facebook.com/GeneralStaff.ua) Автор: Вадим Ребрина

Українські війська поблизу Тоненького Донецької області 30 березня, імовірно, відбили механізовану атаку російських окупантів чисельністю в батальйон. Це може свідчити про те, що накопичений росіянами на цьому напрямку оперативний резерв не здатний забезпечити просування найближчим часом.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Інститут посилається на повідомлення українського військового, згідно з яким 30 березня російські війська, у тому числі підрозділи 6-го танкового полку (90-та танкова дивізія Центрального військового округу), кинули 36 танків і 12 БМП у механізований штурм біля Тоненького.

Геолокаційні зображення за 31 березня, що їх має Інститут, показують велику кількість знищеної та пошкодженої російської бронетехніки та танків уздовж дороги на північний захід від Тоненького (на захід від Авдіївки).

Український захисник заявив, що під час штурму Сили оборони знищили 12 російських танків і 8 БМП, і зазначив, що удар не зміг прорвати українську лінію оборони.

За даними ISW, що це перша механізована атака чисельністю в батальйон з моменту початку окупантами кампанії із захоплення Авдіївки наприкінці жовтня 2023 року.

Також це перше повідомлення про участь будь-яких підрозділів 90-ї танкової дивізії у штурмах після захоплення Росією Авдіївки. Згідно з оцінками Інституту, елементи 90-ї танкової дивізії разом з іншими російськими частинами та з’єднаннями, ймовірно, представляють значний незадіяний оперативний резерв, який російське командування може кинути у наступ на захід від Авдіївки.

Невдача атаки 30 березня біля Тоненького, на думку експертів, свідчить про те, що елементи зазначеного резерву можуть бути надто деградованими або з інших причин нездатними очолити подальше просування Росії на захід протягом короткого терміну.

Також в Інституті вважають, що це може свідчити про здатність України захищатися від майбутнього широкомасштабного наступу окупантів навіть попри брак боєприпасів.

Ситуація на Авдіївському напрямку

Російські війська не зупинилися на захопленні Авдіївки і продовжують наступати великими силами, окупанти тиснуть на навколишні села. Зокрема, 26 лютого, як стало відомо, ЗСУ вийшли з населеного пункту Ласточкине. Днем пізніше ЗСУ здійснили тактичний відхід від сіл Сєвєрне та Степове на Авдіївському напрямку.

Раніше заступник командира Третьої штурмової бригади Максим Жорін зазначав, що основний напрямок, де росіяни тиснуть — лінія населених пунктів «Бердичі — Орлівка». Пізніше головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що російські штурмові підрозділи намагаються прорвати оборону наших військ та захопити населені пункти Тоненьке, Орлівка, Семенівка, Бердичі, Красногорівка.

Жорін 28 березня повідомляв, що наразі увага росіян сконцентрована на намаганнях «увірватись» у село Семенівка, але поки їм цього не вдається.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *