Франція збільшує платежі Росії за газ, викликаючи хвилю невдоволення в Європі, — Politico

Франція наполягає на тому, що її покупки газу пов’язані довгостроковою угодою з Росією, з якої юридично складно вийти / фото — European Union

У Європі наростає невдоволення через те, що Франція нарощує обсяги платежів Росії за газ, у той час, як президент Еммануель Макрон голосно заявляє про свою підтримку України, пише Politico.

Згідно з даними, проаналізованими дослідницьким центром у галузі енергетики та чистого повітря (CREA), у перші три місяці 2024 року постачання скрапленого природного газу з Росії до Франції збільшилися більше, ніж у будь-яку іншу країну ЄС, порівняно з минулим роком.

Загалом від початку року Париж заплатив Кремлю за постачання газу понад 600 мільйонів євро, що викликало заклики ЄС до Франції обмежити свої зростаючі закупівлі.

Відео дня

«Не може бути так, що Франція, з одного боку, каже, що ми повинні бути жорсткими з Росією, а з іншого боку, платить їм великі гроші» — сказав дипломат однієї з країн ЄС.

Politico уточнює, що зростаюча торгівля газом Парижа з Росією відбувається на тлі прагнення Макрона зайняти більш жорстку позицію в підтримці Києва.

Франція наполягає на тому, що її купівля газу необхідна для підтримки постачань у будинки по всій Європі і що вона пов’язана довгостроковою угодою з Росією, з якої юридично складно вийти. Але критики заявили, що Париж міг би зробити більше для скорочення закупівель, стверджуючи, що його бездіяльність частково пов’язана з опором з боку французького енергетичного гіганта TotalEnergies.

На думку журналістів, зростаючий імпорт газу демонструє слабкі зусилля ЄС щодо викорінення доходів Росії від викопного палива, які становлять майже половину бюджету Кремля. Це пов’язано з тим, що Москва знаходить дедалі винахідливіші способи обходу наявних санкцій ЄС.

Газ у Європі — деталі

Раніше УНІАН повідомляв, що ціни на газ у Європі почали підніматися. Вартість палива зростає через сукупність чинників, включно з обмеженнями на постачання із заводу з виробництва скрапленого природного газу в США, а також через атаки безпілотників України територією Російської Федерації.

Раніше стало відомо, що Фінляндія хоче заборонити імпорт російського скрапленого газу. Країна планує ввести заборону починаючи з 2025 року. Латвія і Литва вже запровадили національні заборони на імпорт газу з Росії, тоді як Фінляндія вирішила дочекатися набуття чинності реформи газового ринку.

www.unian.ua

Leave a Comment

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *